Vi mornari najveća ste vrijednost koju HRM ima

“Hrvatska pomorska tradicija seže daleko u povijest, a najslavniji dio ispisali ste vi u Domovinskom ratu. Pokazali ste kako se srcem brani svoje. Vi mornari najveća ste vrijednost koju HRM ima. S morem i od mora živimo. Vas pozivam da ga i dalje čuvate, a na nama je da vam to olakšamo stalnim ulaganjem u HRM,” poručio je izaslanik Predsjednika RH Dragan Lozančić

Od 14. rujna 1991., kad je odlukom predsjednika dr. Franje Tuđmana admiral Sveto Letica imenovan zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice službeno započinje ustrojavanje njezinih postrojbi. Prvi brod u floti bio je desantno-jurišni brod 103, uzapćen u Brodogradilištu Greben u Veloj Luci. U šibenskoj vojarni ”Kuline” zarobljeno ih je 15, dok su radnici Mornaričkog tehničkog Remontnog zavoda Velimir Škorpik preuzeli Zavod zajedno s još 19 ratnih brodova i plovila. Ubrzo su ti brodovi zajedno s posadama obalnih bitnica, pripadnicima mornaričkog pješaštva i diverzantima te civilnim brodovima i gliserima probili pomorsku blokadu i otjerali neprijatelja s hrvatskog Jadrana…

Ovo je tek kratko podsjećanje na neizvjesne, dramatične i sudbonosne dane Domovinskog rata  i početke stvaranja naše ratne mornarice. Bilo je to vrijeme izazova i iskušenja, vrijeme posebnih emocija. Danas na 29. obljetnicu s ponosom se prisjećamo tih dana, ali s još većim gledajući u kakvu se profesionalnu i cijenjenu mornaricu izgradila.

Središnja svečanost obilježavanja obljetnice održana je 17. rujna 2020. u splitskoj  luci ”Lora” uz mornarički postroj i kompletnu flotu i uz nazočnost izaslanika Predsjednika RH, njegova savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića, izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra obrane Marija Banožića, admirala Roberta Hranja načelnika GS OSRH, te zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kontraadmirala Ive Raffanellija. Najviši uzvanici odali su poštovanje poginulima u Spomen-sobi poginulim pripadnicima HRM-a, a potom je služena misa za poginule hrvatske branitelje.

Čestitajući u ime vrhovnog zapovjednika Dragan Lozančić je rekao:”Hrvatska pomorska tradicija seže daleko u povijest, a najslavniji dio ispisali ste vi u Domovinskom ratu. Pokazali ste kako se srcem brani svoje. Vi mornari najveća ste vrijednost koju HRM ima. S morem i od mora živimo. Vas pozivam da ga i dalje čuvate, a na nama je da vam to olakšamo stalnim ulaganjem u HRM.”

U ime predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić posebno je zahvalio onima koji su svojom nesebičnošću i požrtvovnošću u  Domovinskom ratu pridonijeli njezinu nastanku i razvoju te obrani domovine. Istaknuo je važnost ponovnog ustrojavanja Satnije mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama i potrebu za jakom Hrvatskom ratnom mornaricom koja u svakom trenutku može jamčiti sigurnost u prostoru Jadranskog mora te spomenuo neke projekte koji pridonose njezinu jačanju i sposobnostima.

To je, među ostalim, nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova koji su važni za stalni nadzor teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa te remont raketnih topovnjača čime će se i dalje osigurati prisutnost strateškog naoružanja na Jadranskom moru. Najavio je kako će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede uskoro HRM-u biti predana i dva brza čamca dvojne namjene čime se proširuju sposobnosti naše Obalne straže.

No, osim modernizacije, ključni za uspješnu realizaciju zadaća jesu ljudi te je u tom kontekstu ministar istaknuo važnost studija Vojnog pomorstva na kojem se obrazuju buduće generacije pomorskih časnika. Podsjetio je i kako se trenutačno naš brod i posada nalaze u NATO-ovoj operaciji Sea Guardian, a naši mornari sudjeluju u EU-ovoj operaciji potpore miru Atalanta, čime Republika Hrvatska pokazuje čvrstu predanost zajedničkim naporima saveznika u osiguranju sigurnosti na moru.

Admiral Robert Hranj čestitajući u ime pripadnika Oružanih snaga podsjetio je kako je HRM nastao gotovo ni iz čega, ali je u Domovinskom ratu izrastao u silu koja je otjerala okupatora, a danas je to organizirana i osposobljena snaga za očuvanje hrvatskih interesa na Jadranskom moru. Napomenuo je kako planovi modernizacije trebaju biti u skladu s trenutačnim mogućnostima društva, ali i istaknuo da težište mora biti na mirnodopskim zadaćama pomorske sigurnosti te je zbog toga izgradnja obalnih ophodnih brodova i radarskih sustava vrlo važno. “HRM treba nastaviti s razvojem sposobnosti u cilju pomoći civilnim institucijama, a poseban naglasak treba staviti na razvoj ljudskog potencijala kao najveću kvalitetu HRM-a,” poručio je admiral Hranj.

Kontraadmiral Ivo Raffanelli u svojem je obraćanju istaknuo kako se tijekom protekla tri desetljeća HRM uspješno nosio s izazovima modernog doba, a pokrenuti su i projekti opremanja i modernizacije kojima se razvijaju sposobnosti i snage u cilju zaštite nacionalnih interesa  i doprinosa u sustavu kolektivne obrane. Ističući važnost sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo u stvaranju novih mladih časnika HRM-a kontraadmiral Raffanelli je naglasio: “Ulaganje u čovjeka, u njegovu izobrazbu i obuku uvjet je bez kojeg se ne može, jer ništa nećemo ostvariti ako nemamo obrazovane i osposobljene ljude, vješte pomorce, snažno motivirane za ovaj zahtjevan poziv. Vjerujem u mlade naraštaje koji će donijeti novu snagu, štititi naš Jadran te uspješno sudjelovati u međunarodnim misijama, operacijama i vježbama.”

U prigodi obljetnice najzaslužnijim pripadnicima HRM-a uručene su Odluke o promaknućima te nagrade i pohvale.


Među trenutačno najvažnijim projektima modernizacije remontni su zahvati na raketnim topovnjačama klase Kralj za koje se uskoro očekuje isporuka novih motora te njihovo dovođenje u operativnu uporabu. Započete su i aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za brod DBM-81, a već se razmišlja i o modernizaciji sustava upravljanja paljbom i novim raketnim sustavima na raketnim topovnjačama. Nedavno su položene kobilice i za još dva obalna ophodna broda, a zadnji brod iz serije trebao bi biti predan najkasnije do veljače 2023. U tijeku je i izrada taktičke studije kojom će se definirati zahtjevi opremanja višenamjenskim brodom te se razmišlja o nabavi rabljenih lovaca mina. U projekcijama je i modernizacija sustava nadzora mora uvođenjem novih protubrodskih i protupodmorničkih te protuzračnih sustava.


U operaciji ATALANTA u Somaliji upravo je četvrti mornarički kontingent, u NATO-ovoj operaciji Sea Guardian u Sredozemlju treći. Ukupno četrdeset i devet pripadnika Hrvatske ratne mornarice trenutačno daje svoj obol u misijama diljem svijeta.

Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt