Primopredaja dužnosti zapovjednika HRZ-a i PZO-a

Službena primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane između dosadašnjeg zapovjednika general-bojnika Dražena Ščurija i novoimenovanog zapovjednika brigadnog generala Miroslava Kovača održana je 18. veljače u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Primopredaji su uz ministra obrane Josipa Buljevića, načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Dragu Lovrića i glavnog inspektora obrane general-pukovnika Mirka Šundova nazočili i zapovjednici grana te brojni pripadnici HRZ-a i PZO-a.
Ministar obrane Josip Buljević čestitao je brigadnom generalu Miroslavu Kovaču na imenovanju i preuzimanju dužnosti zapovjednika HRZ-a i PZO-a. Istaknuo je kako vjeruje da će general Kovač svojim iskustvom i stručnošću dati novi zamah u razvoju sposobnosti te grane Oružanih snaga RH. “U Ministarstvu obrane i u meni osobno imat ćete čvrstu potporu u ostvarivanju svih zadaća HRZ-a i PZO-a,” zaključio je ministar Buljević te dodao kako je zajednička zadaća svih nas izgrađivati sustav koji će biti čvrst jamac stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske.
Ministar Buljević zahvalio je u ime Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH te u svoje ime generalu Ščuriju na svemu što je učinio za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te mu poželio uspjeh u budućem radu.
General Lovrić rekao je kako je HRZ i PZO uvijek spreman reagirati i obraniti hrvatski zračni prostor i Republiku Hrvatsku. “HRZ djeluje unutar NATO-ovih struktura i uvijek je spreman pomoći i civilnim institucijama. Iznimno sam ponosan jer imamo malo, ali efikasno zrakoplovstvo,” zaključio je general Lovrić.
General-bojnik Dražen Ščuri istaknuo je nakon primopredaje kako je HRZ i PZO prepoznata grana koja pridonosi sigurnosti zemlje. Zahvalio je svima na dosadašnjoj suradnji, a generalu Kovaču poželio puno uspjeha u budućem radu.
Brigadni general Miroslav Kovač zahvalio je na ukazanom povjerenju i imenovanju na tu odgovornu dužnost: “Čast mi je što ću voditi ovu vrlo zahtjevnu granu i trudit ću se da ona što bolje i efikasnije funkcionira.”
Brigadni general Miroslav Kovač rođen je 1962. u Zadru. Od samih početaka Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih i zahtjevnih dužnosti, od zapovjednika Voda za bojno djelovanje, zamjenika zapovjednika Eskadrile, zapovjednika Eskadrile do načelnika Stožera i potom zapovjednika 93. zrakoplovne baze. Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u akcijama Maslenica, Skok 1 i Skok 2, Zima 94, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez. Za svoja je postignuća odlikovan Redom hrvatskog trolista, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i medaljama “Oluja”, “Ljeto ’95” i “Iznimni pothvat”. Višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” završio je 2005., a u čin brigadnog generala promaknut je 1. lipnja 2014. godine.
Na dužnost zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general Kovač dolazi s dužnosti načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika HRZ-a i PZO-a.

Petra Kostanjšak, Foto: Stjepan Brigljević