Primopredaja lučkog remorkera LR-73

Uz zvuke sirena s brodova Hrvatske ratne mornarice usidrenih u luci Lora, lučki remorker LR-73 isplovio je 22. ožujka posljednji put iz svoje matične luke nakon primopredaje koja je provedena između HRM-a i novog vlasnika, tvrtke Šangulin tours d. o. o.

Brod je izgrađen 1950. u brodogradilištu 3. maj u Rijeci. Duljina mu je 21,5, širina 4,9 i gaz 2,8 metara. Istisnina mu je 86 tona, a postiže brzinu od devet čvorova. 

Na početku Domovinskog rata zatekao se u Šibeniku, i to u neispravnom stanju. Tijekom rata izvršavao je zadaće tegljenja neispravnih brodova, tegljenja plutajućih meta za potrebe vježbovnih gađanja postrojbi obalnog topništva te osiguranja poligona gađanja. Prvi zapovjednik bio je Slavko Ćuća Gentile.

Preustrojem HRM-a, brod 2008. prelazi u sastav Obalne straže. Osim tegljenja brodova i ostalih plovnih sredstava, tegljenja meta za provedbu topničkog gađanja na moru, izvršavao je i zadaće osiguranja jedriličarskih i veslačkih regata. Radni vijek završava u sastavu 2. divizijuna OSt RH, stacioniran u luci Vargarola u Puli.

U operativnoj uporabi bio je do 2019. godine. U studenom 2020., Odlukom ministra obrane o utvrđivanju neperspektivnih sredstava naoružanja i vojne opreme, utvrđena je neperspektivnost broda LR-73 te je predloženo da se izloži prodaji. Prodaju broda putem javnog poziva u ime MORH-a provela je Agencija Alan d. o. o.

Tekst: OJI

Foto: D. Mišić