Pripadnici OSRH na vojnom mimohodu u Madridu

Pripadnici Oružanih snaga RH sudjelovali su 12. listopada na vojnom mimohodu u Madridu.
Mimohod je okupio više od 3000 pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španjolske i članica NATO-a koje sudjeluju u VJTF snagama, među kojima i četvero pripadnika OSRH: pukovnika Dražena Ivandića iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, poručnika bojnog broda Slavena Jurišića iz Hrvatske ratne mornarice, poručnika Marina Samardžića iz Zapovjedništva za potporu i skupnicu Romanu Sajn iz Hrvatske kopnene vojske.
Vojni mimohod u Madridu održava se svake godine 12. listopada povodom španjolskog nacionalnog praznika i Dana Oružanih snaga Kraljevine Španjolske.
Ove je godine imao međunarodni karakter jer je Kraljevina Španjolska uputila svim zemljama koje sudjeluju u VJTF snagama, među njima i Republici Hrvatskoj, poziv za sudjelovanje na mimohodu. Kraljevina Španjolska želi tako prezentirati zajedničke napore zemalja koje sudjeluju u VJTF snagama te njihovu predanost i zajednički doprinos kolektivnoj obrani NATO saveza. VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), kao združene snage visoke spremnosti najspremniji su dio snaga NATO saveza za brzi odgovor i predviđene su prije svega kao sredstvo odvraćanja potencijalnog protivnika, za kolektivnu obranu te provedbu najzahtjevnijih operacija. Pukovnik Dražen Ivandić, voditelj skupine pripadnika OSRH koji su sudjelovali na mimohodu, istaknuo je da je sve proteklo u najboljem redu, a dodatnu su snagu svim sudionicima dali okupljeni građani koji su ih unatoč kiši bodrili. “Stvorili smo nova prijateljstva, najviše s Amerikancima, ali i sa svim drugim sudionicima mimohoda s kojima smo rame uz rame koračali ulicama Madrida,” dodao je pukovnik Ivandić. Skupnica Romana Sajn istaknula je da je osjećala ponos, čast i veliko uzbuđenje koračajući za hrvatskom trobojnicom sa svojim kolegama, pripadnicima Oružanih snaga. “Poseban je osjećaj biti jedna od četiri pripadnika Oružanih snaga koji predstavljaju svoju zemlju na vojnom mimohodu. Zbilja neopisivo,” naglasila je skupnica Sajn.

Tekst: OOJI KNGS
Fotografije: OSRH / Ivo Martinić