Pripadnici PZB-a u sportsko-edukativnom projektu Aktivna Hrvatska

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne OSRH sudjelovali su u finalu projekta Aktivna Hrvatska te pred brojnim vježbačima i građanima na glavnom zagrebačkom trgu demonstrirali 15-minutni prikaz elemenata treninga koji je inače sastavni dio njihove vojničke rutine. Sudjelovanjem u takvom projektu pripadnici PZB-a građane žele potaknuti na tjelesnu aktivnost, ali i pokazati način na koji hrvatski vojnici postižu zavidnu tjelesnu spremnost…

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovali su 14. rujna prvi put u finalu sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska, koji je održan na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i okupio 500 vježbača. Riječ je o projektu koji edukacijom i primjerom nastoji pokazati važnost redovite tjelovježbe i pravilne prehrane te okuplja stručnjake iz područja kineziologije, nutricionizma i medicine, kao i brojne osobe iz sportskog i javnog života. Projekt Aktivna Hrvatska održava se petu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović i u suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport. U sklopu projekta održavaju se zajednički treninzi i edukativni programi u gradovima širom Hrvatske, pa su tako ove godine educirani građani u Požegi, Murskom Središću, Rovinju, Vodicama, Dubrovniku, Zadru i Zagrebu. Nakon finalnog treninga projekt ulazi u šestu sezonu. “Šestu sezonu već sad započinjemo pripremnim aktivnostima. Projekt će, uz sportske aktivnosti, krenuti više u smjeru zdravlja, jer je to područje, uz samu aktivnost građana, najbitnije za naš svakodnevni život,” rekao je glasnogovornik projekta Toni Dabinović.
Prije finalnog treninga, koji je vodio tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom Ivana Antunovića, pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH pred brojnim su vježbačima i građanima demonstrirali 15-minutni prikaz elemenata treninga koji je inače sastavni dio njihove vojničke rutine. Iako u projektu sudjeluju drugu godinu zaredom, pripadnici Počasno-zaštitne bojne prvi su put nastupili u finalu. Pripadnik Počasno-zaštitne bojne stožerni narednik Dalibor Delić rekao je kako pripadnici PZB-a sudjelovanjem u takvom projektu sve građane žele potaknuti na aktivnost, ali i pokazati kako hrvatski vojnici postižu zavidnu tjelesnu spremnost. Istaknuo je kako je tim projekta Aktivna Hrvatska bio oduševljen kad je vidio kako pripadnici PZB-a izgrađuju svoju tjelesnu spremnost i poželio to prikazati javnosti.
“Moram reći kako su pripadnici Oružanih snaga oduvijek imali izrazito visoku tjelesnu spremnost. Međutim, vježbe koje smo prikazali prilagođene su svakom, neovisno o tjelesnoj spremnosti, spolu i dobi. Važno je naglasiti kako ove vježbe imaju regresije i progresije i zato su korisne za one koji imaju probleme s kralježnicom ili zglobovima pa samim tim mogu poslužiti kao dio rehabilitacije,” rekao je stožerni narednik Dalibor Delić te objasnio kako upravo zahtjevni treninzi hrvatskog vojnika čine spremnim za suočavanje sa svim zadaćama, situacijama i izazovima.
”Na zdravlje pripadnika Oružanih snaga iznimno se pazi. Kao jedan od instruktora Počasno-zaštitne bojne mogu reći da se stalno usavršavamo i educiramo te uzimamo najbolje iz svijeta kineziologije. Prije otprilike dvije godine uveli smo funkcionalni trening Hard Body Workout profesora kineziologije Tomislava Dolušića, koji smo ukomponirali zajedno sa životinjskim, primitivnim pokretima, puzanjem i slično. Time smo kompletirali funkcionalni trening tako da se zapravo radi trening za cijelo tijelo, za razliku od teretane gdje se radi samo određena grupa mišića. Moram naglasiti da je ovaj funkcionalni trening nešto najbolje što se može izvući za hrvatskog vojnika jer se stalnim izmjenama intervala niskog i visokog intenziteta sa smanjenjem odmora postiže tzv. efekt topljenja masti. Razvijamo zapravo domene fitnessa kao što je kardiovaskularna i respiratorna aktivnost, mišićna izdržljivost, snaga, preciznost, brzina, agilnost, skočnost, odnosno sve ono što je potrebno vojniku da u svakom trenutku može pravilno reagirati i napraviti ono što se od njega očekuje. Ovu priliku moram iskoristiti i posebno zahvaliti zapovjedniku PZB-a brigadiru Elvisu Burčulu na velikoj potpori i pomoći,” rekao je stožerni narednik Delić.
U šesteročlanom timu koji je ove godine sudjelovao u projektu Aktivna Hrvatska bili su, osim stožernog narednika Dalibora Delića, poručnica Ana-Marija Kovačić, nadnarednik Ivica Babić, narednik Dubravko Kekelj, nadnarednik Vjekoslav Krištić i narednik Ivica Viduka. Poručnica Ana-Marija Kovačić objasnila je kako ne postoje muške i ženske vježbe, nego se svaka prilagođuje individualnim mogućnostima. Kroz smijeh priznaje kako bi se neki kolege mogli posramiti ženske izdržljivosti: “U svakom slučaju, treninzi su takvi da mogu biti ultranaporni ili ultralagani. Sve si možeš sam dozirati jer se radi pod vanjskim opterećenjem, govorimo li, primjerice, o girjama. Druga je opcija vježba bez vanjskih opterećenja gdje svatko sebi odabire intenzitet vježbe.” Priznala nam je kako je biti pripadnicom Počasno-zaštitne bojne za nju posebna čast i zadovoljstvo: “Nakon dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2010. godine, bila sam pripadnica Bojne za specijalna djelovanja u Delnicama. Potom sa činom skupnika odlazim na Temeljnu časničku izobrazbu, nakon čega dobivam čin poručnika i prvo časničko postavljenje na dužnost zapovjednika Voda za osiguranje u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a na Plesu. Nakon toga shvatila sam da želim korak više u karijeri kao časnik i pripadnik Oružanih snaga i odlučujem postati pripadnica Počasno-zaštitne bojne. Postrojba kao takva je eksponirana, a zaštitni dio ispunjava me vezano uz upravljanje ljudima.”
Počasno-zaštitna bojna pristožerna je postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ustrojena je 2000. godine, a izvršava ceremonijalne i protokolarne radnje te zadaće osiguranja za potrebe državnog vrha, Ureda Predsjednice RH, Vlade RH te Ministarstva obrane.
Zbog specifičnosti i zadaća Počasno-zaštitne bojne ključan je rad na tjelesnoj spremnosti. Prema riječima stožernog narednika Delića, upravo zbog tog rada njezini se pripadnici, što se tiče tjelesne spremnosti, nalaze na samom vrhu.

Jelena Jakšić, Foto Mladen Čobanović