Pripadnik Hrvatske vojske i aktualni prvak Europe u kick-boksu  

“Hrvatska vojska ispunila je sva moja očekivanja,” ističe skupnik Toni Ćatipović, ponosni pripadnik 3. mehanizirane bojne Pauci. Osjećaj pripadnosti Hrvatskoj vojsci potekao je od oca, koji je prošao cijeli Domovinski rat kao pripadnik 4. gardijske brigade Pauci…

“Smatram da činjenice o Domovinskom ratu sve više blijede. Mladi danas, nažalost, ne znaju dovoljno o stvarnim događanjima u Domovinskom ratu. Nadam se da će se na neki način među njima sve više poticati svijest o žrtvama rata koje su dale živote za stvaranje naše domovine,” rekao je dočasnik Hrvatske vojske skupnik Toni Ćatipović, aktualni prvak Europe u kick-boksu po K1 pravilima do 91 kilograma i nekadašnji dvostruki juniorski prvak svijeta: jednom u tajlandskom, a drugi put u savate boksu. Svojim uspjesima taj vrhunski sportaš nedvojbeno pridonosi promicanju pozitivne slike i priče o Hrvatskoj. U tom nam je kontekstu istaknuo kako sportaši iz drugih zemalja Hrvate na natjecanjima doživljavaju kao veliku konkurenciju, a kako je Hrvatska svima poznata upravo po velikim sportskim imenima i uspjesima.

Skupnik Ćatipović osvajao je brojna hrvatska, ali i međunarodna prvenstva. Gradeći zavidnu sportsku karijeru, 2014. donosi odluku kako će joj pridružiti i onu vojnu. “S 22 godine pristupio sam Hrvatskoj vojsci kao pripadnik Logističke satnije GMBR-a u Kninu. U lipnju 2018. postao sam dočasnik i dobio postavljenje u 3. mehaniziranoj bojni Pauci. Unatoč obvezama i zadaćama u Hrvatskoj vojsci, nastavio sam trenirati i natjecati se. Tijekom službe osvojio sam nekoliko prvenstava Hrvatske, 2015. brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u K1, a 2017. brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu,” rekao nam je Toni Ćatipović, ne skrivajući da je jedan od motiva za pridruživanje Hrvatskoj vojci bila činjenica što je njegov otac prošao cijeli Domovinski rat kao pripadnik legendarne 4. gardijske brigade Pauci. 

“Dosad su ispunjena sva očekivanja koja sam imao od naših Oružanih snaga. U stalnom sam radnom odnosu, stekao sam nova znanja, a postao sam i dočasnik Hrvatske vojske, što mi je velika čast. Smatram kako je glavna prednost pridruživanja Oružanim snagama stalna mogućnost napredovanja i usavršavanja,” rekao je te istaknuo kako se i u budućnosti vidi u Hrvatskoj vojsci te se raduje novim izazovima, zadaćama i napredovanju.

“Volim svoj posao i zadovoljan sam uvjetima i mogućnostima koje mi pruža,” zaključuje taj vrhunski sportaš te još jednom potvrđuje važnost promicanja zdravog načina života i natjecateljskog duha. Upravo se na taj način gradi prepoznatljiv karakter hrvatskog vojnika, jer vojnički poziv nije lak. S tim se slaže i skupnik Ćatipović i tvrdi kako je upravo sport bitan segment Hrvatske vojske: “Zbog tjelesne spremnosti vojnika jer će tako bolje i kvalitetnije izvršiti zadaće i svladati prepreke pred kojima se nađe.”

Na kraju smo ga upitali kako se nosi s usponima i padovima koje podrazumijeva ne samo sportska karijera, nego i život. Odgovorio nam je: “U životu, pa tako i u poslu i sportu, uvijek postoje lakši i teži dani. Nekad si motiviraniji, a ponekad je teže pronaći motivaciju. Međutim, vodim se tim kako se svaki napor na kraju isplati.”

Jelena Jakšić

Foto: osobna fotoarhiva