Prisegnuo 33. naraštaj ročnika

Na temeljnoj vojnoj obuci trenutačno se nalazi 161 ročnik, od toga 123 muškarca i 38 žena, među kojima je dvoje vrhunskih sportaša

U vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi 18. veljače 2022. svečano je prisegnuo 33. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se u kontinuitetu od 2008. godine, a na temeljnoj vojnoj obuci trenutačno se nalazi ukupno 161 ročnik, od toga 123 muškarca i 38 žena, među kojima je dvoje vrhunskih sportaša. Svečanoj prisezi ročnika nazočio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske državni tajnik Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković,  zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ brigadni general Željko Ljubas i zapovjednik vojarne ”123. brigade Hrvatske vojske“ brigadir Mile Valentić.

Predsjednik Zoran Milanović obratio se ročnicama i ročnicima rekavši im da su upravo prisegnuli najvišim vrednotama hrvatskog ustavnopravnog i demokratskog poretka. ”Prisegnuli ste ozbiljnim riječima, to nije mala stvar. Mnogi od vas prihvatit će vojnički poziv, jer je to poziv, a ne profesija,“ rekao je. ”Hrvatsku pušku nosite na hrvatskom ramenu i zadaća nas koji vodimo zemlju jest da raspolažemo Hrvatskom vojskom kao najdragocjenijim resursom,“  naglasio je Predsjednik i još jednom čestitao ročnicama i ročnicima na prisezi. Riječi prisege odjeknule su glasno po cijeloj vojarni i kako je rekao Predsjednik čule su se po cijelom gradu, jer je to nesvakidašnji događaj za ovaj grad.

Razvoj karijere u vojsci

”Velika mi je čast nositi hrvatsku odoru i nadam se daljnjem napredovanju i razvijanju u časničkoj karijeri,“ rekla je ročnica Sara Nasić iz Sinja koja se odlučila na dragovoljno vojno osposobljavanje nakon završetka fakulteta prehrambene tehnologije jer joj je od malih nogu bio san postati pripadnica Hrvatske vojske. Ročnik Matko Pandurić iz Slavonije diplomirani je inženjer agronomije i odlučio je slijediti svoj dječački san, postati vojnik i posvetiti se vojsci. ”Taj poziv stvarno morate osjetiti, probudio se u meni i trenutačno mi je jedini fokus rad u vojsci,“ rekao je ročnik Pandurić. Ročnica Ana Brzica iz Splita završila je Zdravstvenu školu u Splitu i kaže kako joj je ulazak u vojsku jedna od najboljih odluka u životu. ”Nadam se da ću u vojnu karijeru uspjeti uklopiti i sestrinski poziv,“ rekla je dvadesetogodišnja Ana koja smatra kako je obuka jako zanimljiva i željno iščekuje daljnji nastavak. Od uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja  prisegu na vjernost domovini položila su 10 302 ročnika među kojima je 8863 muškarca i 1439 žena. Obuka se provodi u vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi i pripadajućim vojnim vježbalištima (strelište ”Novo Selo“ u Novom Selu i logističko vježbalište ”Glavica“).


U Oružanim snagama RH postoje dvije kategorije dragovoljnog vojnog osposobljavanja:

  1. kategorija odnosi se na osposobljavanje po standardnom programu, a obuka traje osam tjedana.
  2. kategorija obuhvaća osposobljavanje po skraćenom programu. Obuka traje 15 dana, a odnosi se na provedbu obuke vrhunskih sportaša, vojnih specijalista i kandidata za časnike zdravstvene službe.

Prijave za dragovoljno vojno osposobljavanje primaju se tijekom cijele godine u područnim odsjecima za poslove obrane sukladno mjestu prebivališta. Obukom se stječe jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu, a temeljem pokazanih rezultata i sukladno stručnoj spremi ročnicima se može ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, dočasnika ili časnika.


Ministar obrane Mario Banožić, koji je sudjelovao na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, ročnicima je uputio čestitku:

Poštovane ročnice i ročnici na dragovoljnom vojnom osposobljavanju,

vama, 33. naraštaju i 12. naraštaju vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, čestitam veliki dan u vojničkom životu – polaganje svečane prisege! Hvala vam što ste vođeni zdravim motivima i istinskim domoljubljem, stupili u redove Hrvatske vojske, velike obitelji koja dijeli vrijednosti izvrsnosti! Hvala i vašim najbližima koji su vas u tome podržali! Hrvatska vojska snažna je sredina koja potiče sve svoje pripadnice i pripadnike na stalno usavršavanje i napredovanje, čuvajući neslomljivi duh hrvatskih branitelja u svakom svome danu, svakoj zadaći! Vjerujem kako će veliki broj vas i nakon dragovoljnog vojnog osposobljavanja ostati u redovima onih koji su posvećeni slobodi i napretku naše Hrvatske i svojim doprinosom biti nova mlada snaga Hrvatske vojske!


Tekst: Janja Marijanović

Foto: Mladen Čobanović