Priznanja najboljima

“Vojska počiva na vojnicima i dočasnicima. Kvaliteta vaših postrojbi upravo je onakva kakvom vi izvršavate svoje zadaće. Svojim ste trudom, radom i hrabrošću pridonijeli da Oružane snage RH izgledaju bolje, jače i čvršće,” rekao je načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić

Prostorije Glavnog stožera OSRH bile su 19. veljače mjesto jedinstvene svečanosti u čast čak šestorice koja su zaslužila naslove najboljih vojnika i dočasnika. Načelnik GS-a general zbora Drago Lovrić čestitao je i uručio priznanja najboljima za prosinac 2015. i siječanj 2016., ali i nadnaredniku Igoru Pavlovu, laureatu koji je proglašen najboljim od najboljih dočasnika za cijelu prošlu godinu. Nadnarednik Pavlov također je, na temelju izvanrednog promaknuća koje je potpisao general Lovrić, promaknut u čin stožernog narednika.
Mornar Toni Čančar, najbolji vojnik 2015., zbog spriječenosti nije, nažalost, mogao osobno primiti priznanje, no i na njega su se zasigurno odnosile čestitke generala Lovrića. “Vojska počiva na vojnicima i dočasnicima. Kvaliteta vaših postrojbi upravo je onakva kakvom vi izvršavate svoje zadaće. Svojim ste trudom, radom i hrabrošću pridonijeli da Oružane snage RH izgledaju bolje, jače i čvršće,” rekao je načelnik GS OSRH, zaključivši da “nema boljeg vojnika od hrvatskog vojnika”.
U svakom slučaju, proglašenja najboljih nastavljaju se i dalje, 2016. godine. Inicijativu prepoznavanja najboljih vrijedi pozdraviti, ne samo zbog njih samih, nego i zbog motivacije koju ulijevaju svojim kolegama, pa i pozitivnog rivalstva koje se razvija među granama, rodovima i postrojbama. Zanimljivo, pobjednici su 2015. opet bili raspoređeni po raznim postrojbama, ali najponosniji ipak mogu biti u Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi (četiri vojnika mjeseca) i na Hrvatskom vojnom učilištu (tri dočasnika mjeseca).


mornar Toni ČANČAR (Flotila HRM-a) i stožerni narednik Igor PAVLOV (GMTBR)
NAJBOLJI VOJNIK I DOČASNIK 2015. GODINE

Podsjetimo: svoje mjesečne nagrade kojima su nominirani i za najbolje u cijeloj godini zaslužili su u svibnju (Pavlov) i kolovozu (Čančar). Obojica su učinila ono možda i najviše što čovjek može učiniti: spasili su ljudske živote. Dokazali su kako su Oružane snage RH u svakom trenutku spremne pomoći bez obzira na složenost i opasnost određenih situacija. Dodatno su učvrstili vodeću poziciju OSRH u razini povjerenja koje građani RH i cjelokupno društvo imaju prema državnim i drugim institucijama.
Čančaru, koji je 1. kolovoza na Brijunima izvukao desetogodišnju djevojčicu iz mora i spasio je od utapanja, na neki je način nedavno čestitala i zahvalila mu cijela Hrvatska: dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske. S druge strane, stožerni narednik Pavlov zajedno je s kolegama 12. svibnja od utapanja u Krki spasio stopostotnog invalida. U nominaciji stoji da je kao pravi vođa i dočasnik “poduzeo adekvatne mjere, radnje i postupke, angažirao i vodio svoje kolege”.


razvodnik Krešimir ĆUKUŠIĆ (Pukovnija VP-a) i stožerni narednik Danijel HRŠAK (Dočasnička škola HVU-a)
NAJBOLJI VOJNIK I DOČASNIK PROSINCA 2015.

Razvodnik Ćukušić pripadnik je 5. satnije VP-a Split, dakle, često izvršava zadaće koje su povezane s aktivnostima Hrvatske ratne mornarice. Posebno se istaknuo početkom prosinca prilikom posjeta brodova 6. flote Ratne mornarice SAD-a kad je bio uključen u provedbu vojnopolicijskih poslova osiguranja i kontrole prolaska osoba u vojarni “Sv. Nikola” i druge vojnopolicijske poslove koji su bili zapovjeđeni u svrhu potpore sigurnosti boravka pripadnika američke vojske u RH. Tom je prilikom uspješno integrirao visoku razinu poznavanja vojnopolicijskih poslova i ovlasti te znanje engleskog jezika. U više je navrata samoinicijativno, efikasno i uspješno odgovorio izazovima s kojima su se susreli pripadnici OSRH i američke vojske.
Stožerni narednik Hršak viši je instruktor u Dočasničkoj školi “Damir Tomljanović Gavran”. U prosincu 2015. pokazao je iznimne sposobnosti, kompetencije i zalaganje tijekom izvođenja 40 nastavnih sati izobrazbe 33. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe. Među ostalim, samostalno je proveo izobrazbu iz predmeta Upravljanje obukom I na općem modulu i Logistički poslovi na modulu stožernog dočasnika. Besprijekorno je vodio brigu o polaznicima kako bi što kvalitetnije usvojili potrebna znanja te izravno pridonio razvoju nastavnog procesa i podizanju kvalitete nastave i ocjenjivanja na višu razinu.


pozornik Stipe TADIĆ (93. zb HRZ-a i PZO-a) i nadnarednik vojni specijalist Dalibor KOVAČEVIĆ (SOD)
NAJBOLJI VOJNIK I DOČASNIK SIJEČNJA 2016.

Pozornik Tadić zrakoplovni je tehničar u Eskadrili helikoptera 93. zb, opremljenoj helikopterima Bell 206B. Njegova stručnost osobito dolazi do izražaja u trenutku kad se Eskadrila sprema za prihvat američkih letjelica OH-58D Kiowa Warrior. Odabran je za početnu obuku osoblja za prijam, održavanje i uporabu Kiowa. Nadalje, upravo je u siječnju pristupio ulaznom i selekcijskom testiranju znanja kandidata za pohađanje Izobrazbe za razvoj vođa. Od 398 testiranih vojnika, u poznavanju Temeljnih vojnih vještina, znanja, vještina i sposobnosti propisanih za vojnika, bio je najbolji po broju bodova.
Nadnarednik vojni specijalist Kovačević dočasnik je za tehničku analizu signala pri Središnjici za elektroničko izviđanje. Tijekom siječnja istaknuo se u čak trima različitim aktivnostima vezanim uz svoju struku: radom u ispitnom ekspertnom timu, pružanju potpore u usmjeravanju i postavljanju antenskih podsustava te razvoju novih sposobnosti elektroničkog izviđanja. Aktivnosti su uključivale i uspješnu suradnju s pripadnicima drugih postrojbi. Općenito, Kovačević je “iskazao zavidnu razinu samoinicijativnosti, znanje i vještine te sposobnost timskog rada”.


Domagoj Vlahović, Snimio Stjepan Brigljević