Dan otvorenih vrata HVU-a

Ovoga su puta otvorena vrata bila vjerojatno najprimamljivija dosad jer je svim prezentacijama, obilascima i taktičko-tehničkim zborovima bio pridodan program HRZ-a i PZO-a sa simulatorom letenja s originalnim pilotskim sjedalom MiG-a 21. Namjera je bila svakom posjetitelju dati priliku da dobije što širi uvid u kadetski život…

Treće izdanje Dana otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” 20. je veljače u vojarnu na zagrebačkom Črnomercu privuklo oko 150 prethodno prijavljenih posjetitelja. Vrlo je vjerojatno da bi broj bio i veći, no on je bio ograničen s ciljem što  kvalitetnije prezentacije programa Kadet, što je bio glavni cilj aktivnosti.  Pod “posjetitelje” prije svega mislimo na srednjoškolce, mladiće i djevojke, koji su zainteresirani da jednog dana postanu hrvatski časnici te njihove roditelje. Dakle, namjera je bila svakom dati priliku da sazna ono što ga najviše zanima i dobiti što širi uvid u kadetski život. Ovoga su puta otvorena vrata bila vjerojatno najprimamljivija dosad jer je svim prezentacijama, obilascima i taktičko-tehničkim zborovima bio pridodan program HRZ-a i PZO-a. Uz pilote koji su bili dostupni posjetiteljima za sva njihova pitanja, dopremljen je i simulator letenja s originalnim pilotskim sjedalom MiG-a 21 te replika pilotske kabine istog aviona.
Na početku je održana multimedijalna prezentacija programa Kadet, tj. sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, kao i programa za vojnog pilota, koju je održao zapovjednik Kadetske bojne bojnik Tomislav Kasumović. Prezentacija je među ostalim obuhvaćala uvjete i način upisa, kadetske obveze i prava, akademsko školovanje i vojnu obuku…Potom su posjetitelji bili podijeljeni u nekoliko skupina i u pratnji voditelja krenuli u obilazak važnijih objekata u vojarni (smještajni objekti, sportski kapaciteti, restoran, knjižnica, kapelica…) te osobito atraktivnih hangara s već spomenutim simulatorom, ali i drugim oružnim sustavima koje HVU koristi u izobrazbi kadeta i drugih polaznika raznih oblika vojnog školovanja (tenkovi, borbena oklopna vozila, topovi, osobno vojničko naoružanje i oprema…). Na svakoj su točki bili kadeti i stručni djelatnici HVU-a spremni odgovoriti na brojna pitanja posjetitelja. Mlade je zanimalo zaista sve, od hrane u restoranu preko Wi-Fi mreže u spavaonicama, puške VHS, sve do priča o letu u MiG-u ili oružnoj stanici u BOV-u Patria. Odgovore su dobivali strpljivo, iskreno, s osmijehom, ali i namjerom da im budu jasni svi aspekti kadetskog i vojničkog života, pa i oni koji su posebno teški i izazovni. Nikako ne treba zaboraviti spomenuti i naglasak na tjelesnoj spremnosti, koja je neizostavna za sve koji žele postati kadeti. Uz sportske kapacitete vojarne, prikazano im je pravilno izvođenje sklekova i pregiba kakvo će se očekivati od njih uspiju li doći do testiranja, a moglo se uživati i u džudaškim vještinama kadeta-sportaša.
Sljedeći  Dan otvorenih vrata predviđen je 19. ožujka, a nakon njega u planu su i daljnji termini.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimila Marija SEVER