Sjećanje na legendarnog zapovjednika

Postoje ratnici kao što je bio naš Gavran, naš Tigar, koji su svojem narodu, svojoj domovini, podarili svoju mladost, svoja nadanja, beskrajnu hrabrost i odlučnost…

Legendarnog zapovjednika kao što je bio stožerni brigadir Damir Tomljanović Gavran pripadici Tigrova vječno će nositi u svojim ratnim sjećanjima. I danas, 22 godine od pogibije na obroncima Velebita, sjećanja na njegovu hrabrost i iznimne ljudske i vojničke kvalitete nisu nimalo bljeđa. Brojni su suborci i poštovatelji kao i svake, i ove godine na obljetnicu Gavranove pogibije 17. veljače pohodili njegovo posljednje počivalište u rodnom Krivom Putu. Na mjesnom su groblju položili vijence i upalili svijeće, u župnoj crkvi Gospe Snježne nazočili misnom slavlju te se poklonili ratniku koji je svojem narodu, svojoj domovini, podario svoju mladost, svoja nadanja, beskrajnu hrabrost i odlučnost. U Gavranovoj spomen-sobi evocirali su uspomene na nikad zaboravljene i pod njegovim zapovjedništvom provedene ponosne ratne dane.

Damir Tomljanović Gavran u obranu domovine uključio se 1990. pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje, a nakon osnivanja, 1. gardijskoj brigadi Tigrovi s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993., kao zapovjednik 2. bojne Tigrova, ujedno zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu, uvijek sa svojim vojnicima, u dobru i zlu, uvijek kao prvi među njima. U jednom od obilazaka velebitskih položaja pogiba od neprijateljskog metka. Njegovi suborci govore kako i danas jednako duboko osjećaju nevjericu, bol i tugu koje su ih preplavile kad su saznali da njihov zapovjednik više nije među njima. Uspomene na Gavrana, kažu, živjet će dok je svih nas, i nakon nas.
Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a uspomena na njega čuva se u Krivom Putu svakog dana.


Izaslanstvo Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Zdenkom Šakotom nazočilo je obilježavanju 22. obljetnice pogibije legendarnog zapovjednika 2. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi. Tom je prigodom zapovjednik Dočasničke škole uručio Gavranovoj majci Mariji posebnu zahvalnicu Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.


Vesna Pintarić, Foto Stipe Renić