Simulacijska vježba na sustavu VBS2

U tjednu u kojem smo posjetili petrinjsku vojarnu, na simulatoru za taktičku razinu voda za uvježbavanje taktičkih radnji i postupaka VBS2 obučavala se 3. satnija bojne Gromovi za Borbenu grupu mehaniziranog pješaštva koja je od 1. siječnja 2017. u statusu spremnosti za NRF. Na simulatoru je prolazila razne incidente, taktike, tehnike i procedure mehaniziranog voda u provedbi napadnih operacija…

Simulator za taktičku razinu voda za uvježbavanje taktičkih radnji i postupaka VBS2 (Virtual Battlespace 2) na određeno se vrijeme “preselio” u vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji za potrebe priprema za Borbenu grupu mehaniziranog pješaštva 2 (BGMP). “Riječ je o uvježbavanju na simulacijskom sustavu VBS2 na kojem se trenutačno obučava 3. vod 3. mehanizirane satnije bojne Gromovi. Priprema se za ocjenjivanje u listopadu za Borbenu grupu mehaniziranog pješaštva,” objašnjava nam voditelj Pododsjeka S3 2. mehanizirane bojne Gromovi GMTBR-a satnik Danijel Krišto. Za to vrijeme pripadnici Gromova sjede za računalima, na ušima imaju slušalice te uvježbavaju taktike, tehnike i procedure mehaniziranog voda u provedbi napadnih operacija.
Simulacijska vježba na sustavu VBS2 započela je 25. siječnja uvježbavanjem 1. mehanizirane satnije Gromova za NRF2016 koja je u spremnosti od 1. siječnja do kraja ove godine. U tjednu u kojem smo posjetili vojarnu obučavala se 3. satnija za Borbenu grupu mehaniziranog pješaštva koja je u spremnosti od 1. siječnja 2017. godine. Satnik Krišto objašnjava da uvježbavanje na simulatoru provodi zapovjednik voda sa zapovjednicima desetina te stalnim članovima posada. Obuhvaćena je priprema zadaće, izdavanje zadaće, praćenje i nadzor zadaće, a nakon simulacije provodi se raščlamba.
Natporučnik Kristijan Horvat zapovjednik je 3. mehanizirane satnije Gromova, one koja je za vrijeme našeg posjeta provodila obuku. Govori nam kako je taj simulacijski sustav iznimno koristan za uvježbavanje ključnog osoblja za pravodobno donošenje odluke. “Iznimno sam zadovoljan njihovim pristupom simulaciji, a zadovoljan sam i obukom instruktora iz Simulacijskog središta. Mojoj satniji ovo je prva obuka tog tipa i bilo bi je poželjno planirati i u budućnosti,” smatra natporučnik Horvat. Uz njih, u sastavu satnije koja je vezana za BGMP još je i haubička bitnica 122 mm iz GOMBR-a te inženjerijski vod, također integrirani u tu obuku. 
“Od Simulacijskog središta unaprijed smo dobili popis zadaća koje sustav podržava te smo odabrali one koje su vezane za BGPM i na temelju toga osmislili scenarij vježbe,” objašnjava natporučnik Horvat i dodaje da se na simulatoru kroz razne incidente odrađuju taktike, tehnike i procedure onako kako su propisane za izvršavanje zadaće. Jedna je od tih zadaća, primjerice, reakcija na kontakt. Riječ je o bližoj zasjedi: ophodnja se kreće te ostvaruje kontakt s neprijateljem. S Patrijama se uspostavlja baza vatre, a pješaštvo se iskrcava s dvije desetine. Jedna desetina prima vatru, a druga ide u rješavanje situacije. To se sve u Petrinji ovaj put odradilo uz pomoć računala i simulacije. “Tu sudjeluje puna desetina, dakle deset ljudi i unutra imamo stalne članove posade: zapovjednika vozila, ciljača i vozača te zapovjednika desetine sa šest vojnika. Sustav omogućuje da svaki čovjek ima svoju ulogu odnosno svatko na svojem računalu prati svoj lik,” kaže zapovjednik Horvat.
Vojnikinja Mateja Bungić, pripadnica 3. mehanizirane satnije Gromova, ima ulogu ciljača na DUOS-u. Opisuje nam kako na računalu sve promatra preko kamere i upravlja strojnicom Browning. “Simulacija prilično realno dočarava moguće zadaće. Svi sudjelujemo i komuniciramo kao tim i mogu reći da mi je takav način vježbe jako dobar,” ističe vojnikinja Bungić, ujedno i najbolja ciljačica vježbe s najviše postignutih pogodaka.
Uvježbavanje se provodi u ciklusima od sat vremena. Svakog sata jedan vod od ukupno tri pa se tako svakog dana na vježbi izvrte svi vodovi. “Simulator i program postavili su tehničari iz Simulacijskog središta koji nadziru rad i korištenje simulatora kako bi se iskoristile sve njegove mogućnosti. Simulator nam pomaže u uvježbavanju snaga, a istodobno štedi vrijeme i resurse jer je smanjen rizik od ozljede vojnika i oštećenja tehnike. Osim toga, troši se manje goriva i utrošak na rezervnim dijelovima puno je manji,” zaključuje satnik Krišto.
U sastavu je 3. mehanizirane satnije također i JTAC tim koji ulazi u takve oblike vježbe jer simulacija podržava blisko navođenje topništva i zrakoplovstva pa se po potrebi, kad to odluči zapovjednik voda, može navoditi topništvo i zrakoplovstvo. U sklopu obuke je i inženjerijski vod koji djeluje ako se u vježbi naleti na minsko-žičanu zapreku.


Proces vojnog donošenja odluke
Satnik Krišto pokazuje nam prostorije u kojima se usporedno s računalno podržanom simulacijskom vježbom odvija proces vojnog donošenja odluke. U njemu sudjeluju sva funkcionalna područja Zapovjedništva Bojne (BGMP) – S1, S2, S3, S4, S6 te članovi Specijalnog stožera koji stižu iz haubičke bitnice Topničko-raketne bojne GOMBR-a, PsyOps tim iz GOMBR-a, zatim iz Inženjerijske satnije Inženjerijske bojne Gardijske motorizirane brigade te iz ISTAR tima Vojnoobavještajne satnije GMTBR-a. “Ovdje imamo i pripadnika koji je u CIMIC timu iz Središta za međunarodnu vojnu obuku, a trenutačno smo na šestom koraku procesa vojnog donošenja odluke koji se sastoji od ukupno sedam koraka,” objašnjava satnik Krišto i naglašava kako se većina njihova posla u tom procesu sastoji u izradi planske dokumentacije, odnosno svaka sekcija u Stožeru izrađuje svoj dio – S3 izrađuje grafičke prikaze i operativnu zapovijed, a pododsjeci i sekcije iz Specijalnog stožera priloge.

Tekst i foto: Petra Kostanjšak