Medicinski tečaj za pripadnike MUP-a

“Ovo je prvi put da se ovakav tečaj organizira za djelatnike MUP-a, a nadam se da neće biti posljednji jer mi smo uvijek spremni svoja znanja, iskustva i sposobnost pružiti, i pružamo ih, svaki dan svim institucijama izvan OSRH,” ističe brigadir Mario Dadić

Tijekom veljače održan je u vojarni “Croatia” medicinski tečaj prema standardu STANAG 2122. Organizatori i voditelji bili su pripadnici Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu, a polaznici pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova.
Tečaj je organiziran unutar četiri tjedna tijekom kojih su se rotirale četiri skupine od po 27-28 pripadnika MUP-a. Svaka je skupina prošla petodnevni tečaj koji je bio koncipiran unutar tri modula. U prvom, općem dijelu, stjecana su osnovna znanja iz anatomije, fiziologije te postulati pružanja prve pomoći; drugi je dio bio na taktičkoj razini i obuhvatio je pružanje prve pomoći na bojišnici i u taktičkim uvjetima; treći je dio bio namijenjen stjecanju osnovnih znanja iz higijene i epidemiologije.

Brigadir Mario Dadić, zapovjednik Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu OSRH

Skupnica Jasminka Lovrenčec, djelatnica Vojnog zdravstvenog središta i voditeljica tečaja STANAG 2122, naglašava kako je riječ o tečaju koji se održava kontinuirano i obvezan je za sve pripadnike OSRH kako bi ih se osposobilo za pružanje prve i osnovne prve pomoći te kako bi ih se upoznalo sa zbrinjavanjem stradale osobe na bojišnici i pod neprijateljskom vatrom. Skupnica Lovrenčec navodi kako je tečaj za pripadnike MUP-a prilagođen civilnoj strukturi: “Tečaj ne zahtijeva prethodna znanja, a naglasak je stavljen na reanimaciju i oživljavanje te uporabu automatskog elektrodefibrilatora (AED). Mislim da je ovakva suradnja jako dobra jer pridonosi razmjeni iskustava između civilne i vojne strukture.”
Zadovoljstvo tim oblikom suradnje naglašava i skupnik Dario Sakač, pripadnik Specijalne satnije Vojne policije, koji kao obučeni borbeni spasilac svojim vještinama i znanjem pridonosi kvaliteti tečaja. Zadovoljni su i polaznici koji u provedenoj anonimnoj anketi redom ističu dobru organiziranost, predanost, znanje te iskustvo voditelja i instruktora, kao i korisnost takve suradnje.


“Ovo je prvi put da se ovakav tečaj organizira za djelatnike MUP-a, a nadam se da neće biti posljednji jer mi smo uvijek spremni svoja znanja, iskustva i sposobnost pružiti, i pružamo ih, svaki dan svim institucijama izvan OSRH. Konkretan tečaj koncipiran je prema STANAG-u 2122 i obvezan je za sve pripadnike Oružanih snaga kako bi raspolagali osnovnim znanjima iz pružanja prve pomoći. Bilo nam je iznimno drago da je i MUP pokazao interes i da su od nas zatražili organizaciju tečaja za ukupno 108 pripadnika Službe za posebne poslove sigurnosti.
Moram pohvaliti naše djelatnike koji su se svojski potrudili. Najveća su nagrada za naš trud mišljenja koja su napisali u anketnim listićima i gdje redom ističu kako su vrlo zadovoljni i zahvalni što su imali priliku biti ovdje.”


Tekst, fotografije Lada Puljizević