Promocija polaznika vojnih škola

Čestitajući polaznicima na uspješno završenom školovanju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako Oružane snage imaju i danas, kao što su imale i prije četvrt stoljeća, velik ugled u društvu i povjerenje hrvatskog naroda te da hrvatske vojnikinje i vojnici dokazano pripadaju svjetskoj vojničkoj eliti. Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov naglasio je kako su polaznici vojnih škola dosad pokazali da su najbolji te da se na njih može računati

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održana je 25. lipnja svečanost povodom završetka školske godine 2015./2016. te promocija polaznika vojnih škola.
Uz predsjednicu RH i vrhovnu zapovjednicu OSRH Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, ministra obrane Josipa Buljevića koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade, načelnika GS OSRH generala zbora Mirka Šundova te brojne druge visoke uzvanike i goste, svečanosti su nazočili prijatelji i članovi obitelji polaznika vojnih škola.
Čestitajući polaznicima na uspješno završenom školovanju te svima okupljenima 25. obljetnicu hrvatske državnosti, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisjetila se svih poginulih i preminulih sudionika Domovinskog rata i iskazala počast braniteljima koji su se borili za slobodnu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku te posebno naglasila ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana čije ime nosi i Hrvatsko vojno učilište. Govoreći o devedesetim godinama prošlog stoljeća, Predsjednica je rekla: “To razdoblje novije hrvatske povijesti pamtit ćemo i po tome što su tadašnje državno čelništvo i prvi hrvatski predsjednik cjelovito sagledali svu složenost zbivanja te su odlučno i mudro donosili i provodili ključne odluke koje su se pokazale strateškima, a s današnjim odmakom od 25 godina sve više dobivaju na povijesnoj važnosti i vrijednosti. Jedna od takvih odluka bila je i odluka o ustrojavanju Hrvatskog vojnog učilišta.” Predsjednica je podsjetila i kako je upravo Hrvatsko vojno učilište u proteklih 25 godina bilo jedan od najvažnijih čimbenika stručnog osposobljavanja i profesionalnog razvoja vojnog osoblja hrvatskih Oružanih snaga. Ističući kako Oružane snage imaju i danas, kao što su imale i prije četvrt stoljeća, velik ugled u društvu i povjerenje hrvatskog naroda, Predsjednica je naglasila kako hrvatske vojnikinje i vojnici dokazano pripadaju svjetskoj vojničkoj eliti.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov u svojem se obraćanju također prisjetio branitelja iz Domovinskog rata čije je herojstvo u temeljima današnje moderne Hrvatske. Čestitajući polaznicima svih razina vojne izobrazbe završetak školovanja rekao je: “Iskreno vam čestitam, kao i vašim predavačima, nastavnicima i instruktorima, što ste pokazali zalaganje, učenje, profesionalnost, vojničko ponašanje i držanje. Želim vam da cijeli život stječete nova znanja, sposobnosti i vještine.” General Šundov naglasio je kako su polaznici vojnih škola dosad pokazali da su najbolji te da se na njih može računati.
U školskoj godini 2015./2016. izobrazbu na svim razinama HVU-a završilo je 240 polaznika, među kojima 222 iz OSRH, jedan iz MVEP-a, 17 iz stranih oružanih snaga (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Kosovo, Republika Makedonija, Republika Slovenija, Republika Srbija).

Lada Puljizević, Foto Tomislav Brandt