21. prvenstvo OSRH u streljaštvu

Podjelom medalja i pehara najboljim natjecateljima, završeno je 17. rujna na Automatiziranom strelištu “Vrapčanski potok” u Zagrebu 21. prvenstvo OSRH u streljaštvu. Počelo je 14. rujna, u organizaciji Zapovjedništva za potporu (ZzP), a sudjelovalo je 12 ekipa s više od stotinu natjecatelja i natjecateljica koji su predstavljali svoje ustrojstvene cjeline. Strijelci puškom pokazali su se izrazito preciznima srušivši dva državna rekorda OSRH, dok je jedan rekord izjednačen. Discipline gađanja vojničkim pištoljem HS provodile su se u ženskoj  i muškoj kategoriji po pravilima Međunarodnog odbora za vojni sport (CISM; brza vojnička paljba), te Međunarodne federacije za streljačke sportove (ISSF; precizni dio), dok je gađanje vojničkom puškom VHS provedeno u muškoj kategoriji u trostavu, također po dvjema inačicama pravila.
Najviše razloga za zadovoljstvo ima ZzP čiji je zapovjednik general-bojnik Drago Matanović kao izaslanik načelnika GS OSRH svečano zatvorio prvenstvo. Središnja logistička ustrojstvena cjelina OSRH nije bila samo uspješan organizator, nego i natjecatelj. Osvojila je uvjerljivo prvo mjesto u ukupnoj konkurenciji. Za 342 boda iza sebe je ostavila ekipu Hrvatskog vojnog učilišta, dok je treće mjesto zauzelo Zapovjedništvo za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”. Bio je to, inače, četvrti ekipni naslov ZzP-a zaredom.
U pojedinačnoj konkurenciji svakako vrijedi istaknuti natporučnicu Dragicu Peti iz   Središnjice za upravljanje osobljem koja je u ženskoj konkurenciji osvojila naslove u objema disciplinama gađanja pištoljem. Među muškarcima ukupno su najbolji bili narednik Slavko Matanić (pištolj) i nadnarednik Perica Rosandić (puška).
Kao i uvijek, organizatori natjecanja, na čelu s voditeljem pukovnikom Krešimirom Vrančićem, imali su dragocjenu pomoć civilnih struktura, Hrvatskog streljačkog saveza i Streljačkog saveza Zagreba.

Tekst: Domagoj Franić / Foto: Zdravko Mikić