Reprezentacija MORH-a i OSRH na Svjetskom vojnom prvenstvu u streljaštvu

”Naša je želja sudjelovanje naših pripadnika na što više natjecanja kojima je baza vojni sport s tendencijom da se na natjecanja upute oni djelatnici koji su ostvarili najbolje rezultate na prvenstvima OSRH,” rekao je čelnik misije pukovnik Tihomir Galić iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“

Reprezentacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH nastupala je na 50. CISM-u, Svjetskom vojnom prvenstvu u streljaštvu održanom od 29. svibnja do 6. lipnja u Thunu, u Švicarskoj. Na natjecanju je sudjelovalo 550 natjecatelja iz 45 zemalja članica CISM-a Međunarodnog vijeća za vojni sport.
Republika Hrvatska nastupila je u disciplini pištolj u muškoj i ženskoj konkurenciji, a predstavljalo ju je osam djelatnika MORH-a i Hrvatske vojske – pukovnik Tihomir Galić iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske kao čelnik misije, satnik Željko Posavec iz Zapovjedništva za potporu kao kapetan ekipe i natjecatelj, nadnarednik Vatroslav Drmić iz Počasno-zaštitne bojne i razvodnik Željko Anđelić iz Bojne veze HKoV-a u muškoj konkurenciji te stožerna narednica Sanja Roguljić iz ZOD-a „Fran Krsto Frankopan“ kao trenerica, satnica Dragica Peti iz Središnjice za upravljanje osobljem, stožerna narednica Marijana Špirelja iz ZzP-a i narednica Tatjana Moser iz Inženjerijske pukovnije HKov-a kao natjecateljice u ženskoj konkurenciji. Hrvatski strijelci ostvarili su četiri pojedinačna ulaska u finale u obje konkurencije (Špirelja, Drmić i Peti), a pojedinačno i ekipno su postigli najbolje rezultate u usporedbi s ostalim zemljama regije.
”Pozitivni dojmovi nakon povrataka s natjecanja u Švicarskoj nisu se stišali. Nova iskustva, nova prijateljstva te uistinu odlični rezultati naših predstavnika oslikavaju sve ono korisno što sport donosi sobom. Saznanja da smo prema ukupnim rezultatima natjecanja lideri u streljaštvu u regiji te spoznaja da smo nastupili u finalnim natjecanjima pojedinačno u muškoj i ženskoj kategoriji čini nas ponosnim. Istodobno nas i obvezuje da nastavimo s radom i ispravimo određene nedostatke te da u budućnosti budemo još kvalitetniji. Masovnije sudjelovanje pripadnika MORH-a i Hrvatske vojske u CISM-ovim međunarodnim sportskim aktivnostima povlači za sobom i pozitivnu promidžbu Hrvatske vojske i šalje pozitivnu sliku hrvatske države u cjelini,” kaže CISM-ov delegat MORH-a i OSRH pukovnik Galić.
Na svojem prvom nastupu na Svjetskom vojnom prvenstvu odličan rezultat ostvarila je satnica Dragica Peti ušavši u finale u pojedinačnoj konkurenciji, a u disciplini brza paljba osvojila je 34. mjesto. ”Prezadovoljna sam rezultatom s obzirom na to da sam prvi put sudjelovala na ovakvom natjecanju. Prednost mi je bilo to što sam bila neopterećena rezultatom, bilo mi je važno sudjelovati i dati sve od sebe. Takav stav donio mi je i dobar rezultat. U finalu sam imala podršku cijele ekipe i to mi je puno značilo,” rekla je satnica Dragica Peti, višegodišnja prvakinja Oružanih snaga u streljaštvu.
Sudjelovanje na CISM-ovu svjetskom vojnom prvenstvu, ističe pukovnik Galić, povratak je pripadnika Hrvatske vojske na međunarodna vojna natjecanja. Naime, od 2009. pripadnici MORH-a i Hrvatske vojske od međunarodnih CISM-ovih sportskih aktivnosti nastupali su jedino na CISM-ovu Futsal Cupu, vojnom natjecanju u kojem sudjeluju zemlje iz regije. ”Od ove su godine najbolji sportaši imali priliku opet nastupiti na svjetskom vojnom prvenstvu u skijanju u Austriji, regionalnom natjecanju u orijentacijskom trčanju u Sloveniji i ovom prvenstvu u streljaštvu. Naša je želja sudjelovanje naših pripadnika na što više natjecanja kojima je baza vojni sport s tendencijom da se na natjecanja upute oni djelatnici koji su ostvarili najbolje rezultate na prvenstvima OSRH,” zaključuje pukovnik Galić.
Martina Butorac
Snimio Željko Anđelić