Prijateljstvo kroz sport

“Iskazali ste međusobno poštovanje, toleranciju, razumijevanje, prihvaćanje, fair-play i prijateljstvo. Ovaj je turnir dokaz da idemo u pravom smjeru,” kazao je glavni tajnik Međunarodnog vijeća za vojni sport, brigadir Dorah Mamby Koita na zatvaranju 8. CISM Futsal Cup for Peace – Međunarodnog vojnog natjecanja u malom nogometu…

U splitskoj vojarni “Sv. Nikola” 7. je srpnja svečanom ceremonijom zatvoren 8. CISM Futsal Cup for Peace, Međunarodno vojno natjecanje u malom nogometu. Uz sportaše domaćina, Hrvatsku, natjecanje koje je započelo 3. srpnja okupilo je malonogometne timove Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.
Obraćajući se sudionicima natjecanja, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Predrag Stipanović istaknuo je kako je hrvatskim Oružanim snagama i HRM-u bila čast biti domaćinima Međunarodnog natjecanja te tom prilikom ugostiti u Splitu stotinu pripadnika oružanih snaga susjednih zemalja. “Posebno raduje što je ovo prvenstvo proteklo u najboljem redu, u prijateljskoj i veseloj atmosferi, uz postizanje odličnih sportskih rezultata,” naglasio je kontraadmiral Stipanović čestitajući sudionicima na sportskoj borbi, ali i na tome što su se pokazali kao istinski veleposlanici svojih zemalja te sjajni predstavnici Međunarodnog vijeća za vojni sport.
Predsjednik Organizacijskog odbora kapetan bojnog broda Milan Blažević pozdravljajući sve sudionike natjecanja rekao je: “Proteklih nekoliko dana doživjeli smo radost druženja kroz sport te još jednom pokazali da natjecateljski duh i fair-play uistinu mogu ići zajedno. Poštovani pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske pokazali ste zdrav sportski duh i fair-play, pokazali ste prijateljstvo kroz sport te da u sportskim nadmetanjima nema poraženih jer konačni ishod uvijek znači izazov i poticaj da budete još bolji.”
Čestitajući Hrvatskoj na izvrsnoj organizaciji ovogodišnjeg kupa, glavni tajnik Međunarodnog vijeća za vojni sport, brigadir Dorah Mamby Koita podsjetio je kako je težnja CISM-a od njegova osnutka pokazati svijetu predanost promicanju mira kroz sport. “U ime predsjednika CISM-a i 135 zemalja članica, veliko mi je zadovoljstvo vidjeti vas danas okupljene pod zastavom CISM-a. Iskazali ste međusobno poštovanje, toleranciju, razumijevanje, prihvaćanje, fair-play i prijateljstvo. Ovaj je turnir dokaz da idemo u pravom smjeru. Upravo vi dajete primjer cijelom svijetu. A ja sam veoma ponosan što sam tu, dijeleći s vama ove nezaboravne trenutke,” rekao je brigadir Koita.
Ceremonija je završila spuštanjem zastave Međunarodnog vijeća za vojni sport s jarbola te njezinim uručenjem predstavnicima Slovenije koja je sljedeće godine domaćin ovog malonogometnog natjecanja.


Prvo mjesto na Prvenstvu osvojila je reprezentacija Bosne i Hercegovine, drugoplasirana je reprezentacija Hrvatske dok je treće mjesto osvojila reprezentacija Slovenije. Najboljim strijelcem Prvenstva proglašen je Mladen Čečura (BiH), najbolji vratar kupa je Ivan Marijanović (Hrvatska), a najbolji igrač Goran Knežević (BiH) dok je pehar za fair-play uručen ekipi Makedonije.


Napisala i snimila Lada Puljizević