Snajperska obuka

Instruktorski tim iz sastava Satnije za obuku ZSS-a provodio je šest tjedana s polaznicima iz svih grana i postrojbi OSRH snajpersku obuku. Prioritetni cilj obuke bio je da svaki polaznik bude osposobljen za obavljanje pojedinačnih i skupnih snajperskih zadaća te za samostalno djelovanje u sastavu snajperskog binoma/tima ili kao potporni element većoj formaciji…

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga provodili su šest tjedana snajpersku obuku s polaznicima iz svih grana i postrojbi OSRH.
Prije početka obuke provedeno je ulazno testiranje kandidata koje obuhvaća psihologijsko testiranje, testiranje tjelesne spremnosti, sposobnost preciznog gađanja, sposobnost memorijskog zapažanja te pismenu provjeru općeg vojnog znanja. Program obuke temelji se na Doktrini OSRH, iskustvu iz Domovinskog rata, iskustvima iz međunarodne vojne suradnje te naučenim lekcijama s dosadašnjih provedenih snajperskih obuka. Obuku je provodio instruktorski tim iz sastava Satnije za obuku ZSS-a.
Prioritetni cilj obuke bio je da svaki polaznik bude osposobljen za obavljanje pojedinačnih i skupnih snajperskih zadaća te za samostalno djelovanje u sastavu snajperskog binoma/tima ili kao potporni element većoj formaciji. Polaznici se obučavaju za djelovanje u paru, tj. binomu dok se pojedinačne zadaće obavljaju isključivo prilikom ocjenjivanja koja se provode kontinuirano i ujedno su preduvjet za nastavak obuke.
Obuka se sastoji od dva dijela. Prvi su dio teorijska predavanja i rad na snajperskom simulatoru gađanja pri čemu polaznici uvježbavaju različite stavove za gađanje kao i sve elemente koje moraju primijeniti prilikom gađanja da bi poboljšali svoju preciznost.
U drugom dijelu obuke praktično se primjenjuju stečena znanja iz teorijskog dijela obuke te uz praktične radnje iz snajperske taktike provode taktičko-tehničke radnje i procedure kroz dnevno/noćna bojna gađanja. Polaznici ciljaju i gađaju ciljeve koji se nalaze na krajnjim granicama učinkovitog dometa samog naoružanja. Osim bojnih gađanja na stacionarne ciljeve i ciljeve u pokretu, simuliraju se situacije u kojima polaznici gađaju i provode procedure gađanja uvježbavajući tehnike prikradanja, motrenja/izvješćivanja te izvlačenja nakon djelovanja.
Instruktorski tim Satnije za obuku ZSS-a istaknuo je zadovoljstvo radom i zalaganjem polaznika obuke, a polaznici koji je uspješno završe uz diplomu dobivaju i snajpersku značku.

Klaudio Simonović, Fotoarhiva HVGI-ja