Vojni vremeplov

Prije 23 godine

18. srpnja 1993.
Svečano otvorenje Zračne luke Zadar
Zračna luka Zadar bila je tijekom Domovinskog rata okupirana i potpuno devastirana. Tijekom operacije Maslenice oslobođen je kompleks civilnog i vojnog aerodroma Zemunik. Dana 18. srpnja 1993. godine svečano je obilježeno ponovno uspostavljanje prometa u Luci, a na svečanosti je predsjednik RH dr. Franjo Tuđman istaknuo kako je to veliki uspjeh koji će biti blagodat za cijeli kraj. Zračna luka Zadar danas je jedna od najprometnijih u Hrvatskoj i posljednjih godina bilježi značajan razvoj.


Prije 10 godina

24. – 30. srpnja 2006.
Prvi međunarodni nastup “Krila Oluje”
Akrobatska grupa “Krila Oluje” krajem srpnja 2006. godine imala je svoj prvi međunarodni nastup u Rumunjskoj, u Constanţi na obali Crnog mora. Ondje se od 24. do 30. srpnja održavao aeromiting ROIAS 2006 (Romanian International AirShow). Nastup hrvatske akrogrupe izazvao je veliku pozornost ne samo zbog prvog predstavljanja svjetskoj zrakoplovnoj javnosti, već i zato što je tada u svom sastavu imala satnicu Dianu Doboš, tada jedinu ženu koja je aktivno nastupala u letačkom dijelu programa. “Krila Oluje” prošle su godine proslavila 10. rođendan.


Prije 9 godina

Srpanj 2007.
Pilot-projekt: nove maskirne odore
U srpnju 2007. godine u MORH-u su predstavljene nove službene maskirne odore za pripadnike OSRH koji su sudjelovali u misiji ISAF u Afganistanu. Radilo se o pilot-projektu koji su, u suradnji s ekspertima iz stručnih službi Ministarstva obrane, razvili stručnjaci hrvatske tvrtke KROKO International. Tada su i pripadnici kontingenta, koji je u srpnju 2007. odlazio u misiju, bili opremljeni novim maskirnim odorama, a nakon iskustava s terena i donesenih zaključaka, ove su odore postale dio standardne opreme OSRH.


Prije godinu dana

30. srpnja 2015.
“Andrija Mohorovičić” u operaciji Triton
Brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Andrija Mohorovičić” s 49 pripadnika Oružanih snaga i pet pripadnika Granične policije MUP-a, pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, isplovio je iz splitske luke Lore prema Sredozemnom moru gdje je tri mjeseca sudjelovao u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije Triton. Spasili su više od 2,5 tisuće migranata i u studenom se sretno vratili u matičnu luku uz svečani doček. Bilo je to prvi put u povijesti da brod HRM-a sudjeluje u međunarodnoj misiji.


SVIJET:

26. srpnja 1953. – Fidel Castro i “Pokret 26. srpnja” počinju pobunu protiv Batistina režima.
20. srpnja 1969. – Neil Armstrong i Buzz Aldrin u Apollu 11 sletjeli su u More tišine i time postali prvi ljudi na površini Mjeseca.
25. srpnja 2000. – nesreća nadzvučnog putničkog aviona Concorde odmah nakon polijetanja iz zračne luke u Parizu. Concorde je 2003. povučen iz prometa.


Pripremila Petra Kostanjšak