Vojni vremeplov

Prije 24 godine

4. – 13. srpnja 1992.
Operacija Tigar za deblokadu Dubrovnika
Tigar, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, trajala je od 4. do13. srpnja 1992. godine. Cilj je bila deblokada Dubrovnika. Hrvatska vojska planirala je ovladati zapadnim i sjevernim dijelom dubrovačkog zaleđa i potisnuti neprijatelja s Golubova kamena te uspostaviti normalno odvijanje prometa Jadranskom magistralom. Deblokada Dubrovnika provodila se od početka srpnja djelovanjima po dubini teritorija, obilaznim manevrom oko grada. Hrvatske snage izbile su na Popovo polje, a zatim su, izbijanjem na obalu jugoistočno od grada, prekinule blokadu.


Prije 16 godina

7. srpnja 2000.
U Berlinu osnovan RACVIAC
U Berlinu je osnovano Regionalno središte za potporu provedbe kontrole naoružanja i verifikacije (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre – RACVIAC). Riječ je o njemačko-hrvatskom projektu nastalom u sklopu Trećeg radnog stola Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Dogovoreno je da će Hrvatska preuzeti obveze kao zemlja domaćin, a SR Njemačka kao zemlja pokrovitelj. Početkom listopada RACVIAC je službeno otvoren u Rakitju kraj Zagreba gdje djeluje i danas.


Prije osam godina

14. srpnja 2008.
Pripadnici OSRH na mimohodu u Parizu
Pet pripadnika OSRH iz sastava hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF) sudjelovalo je u sastavu postroja Organizacije UN-a na tradicionalnom mimohodu Oružanih snaga Francuske Republike u Parizu povodom obilježavanja francuskog Dana državnosti. Bili su prvi pripadnici OSRH pozvani na tu prestižnu manifestaciju, a upućeni poziv smatrao se i velikim priznanjem za doprinos RH međunarodnim mirovnim naporima.
Inicijativu za sudjelovanje postroja Organizacije UN-a na svečanom mimohodu dao je predsjednik Francuske Republike  Nicolas Sarkozy, uz podršku UN-a te uz suglasnost zemalja davateljica snaga u pojedinoj mirovnoj misiji.


Prije dvije godine

Srpanj 2014.
Povratak Petra Krešimira IV. s remonta
U srpnju 2014. raketna topovnjača (RTOP-11) “Petar Krešimir IV.” ponovno je zaplovila Jadranskim morem. Zbog remonta, koji je uspješno obavljen u Nautičkom centru Prgin u Šibeniku, više od dvije godine provela je izvan operativne uporabe. Tijekom srpnja odradila je probne plovidbe kakve su uobičajene nakon velikih remontnih zahvata. Povratkom Petra Krešimira IV., broj operativnih topovnjača u Divizijunu za pomorska djelovanja zaokružen je na pet.


Svijet:

14. srpnja 1789. – Narod je u Parizu osvojio zloglasnu tvrđavu Bastille, simbol monarhije. Taj se dan smatra početkom Francuske revolucije i prekretnicom europske povijesti, a Francuzi ga slave kao najveći nacionalni praznik.
14. srpnja 1965. – NASA-ina svemirska letjelica Mariner 4, lansirana u studenom 1964., tog je dana proletjela kraj Marsa i pritom poslala na Zemlju prve fotografije njegove površine.
7. srpnja 1991. –Hrvatska, Slovenija, Srbija i JNA potpisale su pod pokroviteljstvom Europske zajednice sporazum poznat kao Brijunska deklaracija kojim je dogovoren prekid ratnih djelovanja u Sloveniji te je na tri mjeseca suspendirana odluka o proglašenju neovisnosti Hrvatske i Slovenije.


Pripremila: Petra Kostanjšak