Prvenstvo Hrvatske vojske u streljaštvu

“Sport je najbolji pokazatelj ljudskih osobina, a vi ste danas dokazali da kao vojnici možemo biti uzor u tim kvalitetama,“ rekao je na zatvaranju natjecanja general-pukovnik Mladen Fuzul.

Svečanim postrojavanjem sudionika te uručivanjem pehara i medalja najuspješnijim ekipama i pojedincima 29. lipnja 2023. na Automatiziranom strelištu “Vrapčanski potok” u Zagrebu završeno je 27. prvenstvo Hrvatske vojske u streljaštvu. Sudjelovalo je 13 ekipa, odnosno 97 natjecatelja i natjecateljica iz postrojbi Hrvatske vojske i Ministarstva obrane. Nositelj organizacije i provedbe prvenstva bilo je Zapovjedništvo za potporu, a voditelj natjecanja bojnik Željko Posavec zapovjednik Automatiziranog strelišta “Vrapčanski potok”.

Natjecanje u streljaštvu provodilo se u tri kategorije, kategoriji muškarci – puška velikog kalibra na udaljenosti 200 metara VHS D2, zatim u kategoriji muškarci – pištolj velikog kalibra na udaljenosti 25 metara te u kategoriji žene – pištolj velikog kalibra također na udaljenosti od 25 metara. General Fuzul čestitao je svim sudionicima na sudjelovanju i postignutim rezultatima te istaknuo: “Sport je najbolji pokazatelj ljudskih osobina, a vi ste danas dokazali da kao vojnici možemo biti uzor u tim kvalitetama. Hvala vam što ste sudjelovali na ovom natjecanju i pokazali snagu, izdržljivost i stručnost hrvatskog vojnika.“ Ukupno najbolji bili su pripadnici Zapovjedništva za potporu i za samo tri kruga nadmašili ekipu GOMBR-a te osvojili prvenstvo treći put zaredom. Postali su ponosni vlasnici prijelaznog pehara koji prelazi u trajno vlasništvo Zapovjedništva za potporu i to drugi put u povijesti sudjelovanja Zapovjedništva za potporu na prvenstvima Hrvatske vojske u streljaštvu. Treba istaknuti postavljanje šest novih vojnih rekorda natjecanja u ekipnim i pojedinačnim kategorijama. U ukupnoj pojedinačnoj konkurenciji od muškaraca istaknuli su se kao najbolji pojedinac u kategoriji puška poručnik Andreas Martin iz sastava GOMBR-a te na pištolju razvodnik Darko Vladić iz sastava HRM-a. Poručnica Aleksandra Bratković iz Zapovjedništva za potporu istaknula se kao najbolja pojedinačno od žena.

Prvenstvo je službeno zatvorio izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik MladenFuzul uručivši najboljim strijelcima medalje i pehare.


Rezultati ukupno ekipno:

Muškarci – puška ekipno (ISSF i CISM) – Zapovjedništvo za potporu – državni rekord HV-a

Muškarci – pištolj ekipno (ISSF i CISM) – Zapovjedništvo za potporu – državni rekord HV-a

Žene -pištolj ekipno (ISSF i CISM) – Gardijska
oklopno-mehanizirana brigada – državni rekord HV-a

Rezultati ukupno ekipno:

 1. Zapovjedništvo za potporu………….. 4002
 2. Gardijska oklopno-mehanizirana brigada 3999
 3. Bojna NBKO ……………………………. 3493

Najbolji u gađanju iz puške:

 1. poručnik Andreas Martin (GOMBR) 469
  državni rekord HV-a
 2. nadnarednik Mihael Kuprešak (ZSS) 465
 3. poručnik Stefan Turopoljac (GMBR) 454

Najbolji u gađanju iz pištolja:

 1. razvodnik Darko Vladić (HRM) …… 522
 2. pozornik Ivan Varga (GOMBR) …… 516
 3. časnički namjesnik Tomislav Josipović (ZzP) 516

Najbolja pojedinka u gađanju iz pištolja:

 1. poručnica Aleksandra Bratković (ZzP) 484
 2. poručnica Mirna Jurić (GOMBR) …. 473
 3. Desetnica Karolina Farago (GOMBR) 471

“Velika mi je čast sudjelovati na vojnim natjecanjima iz streljaštva, predstavljajući svoju granu Zapovjedništva za potporu, a posebno mi je zadovoljstvo što sam ove godine na 27. prvenstvu Hrvatske vojske u streljaštvu osvojila titulu prvakinje. Ova pobjeda ne ispunjava me samo ponosom već i motivira za daljnji napredak i postizanje još boljih rezultata i većih ciljeva. Shvatila sam da se upornost i predanost isplate te su ključni faktor za ostvarenje uspjeha,“ ističe poručnica Aleksandra Bratković (ZzP) – najbolja pojedinka


“Dugogodišnji sam natjecatelj i pripadnik Hrvatske ratne mornarice u kategoriji pištolj za muškarce. Postižem vrhunske rezultate u kategoriji pištolj dugi niz godina te sam ostvario nove vojne rekorde Hrvatske vojske u streljaštvu. Ono zašto bih izdvojio streljaštvo i preporučio ga drugima jest poticanje sportskog duha. Smatram da je jedna od najzahtjevnijih sportskih disciplina jer zahtijeva preciznost, predanost i mirnoću,“ kaže razvodnik Darko Vladić (HRM) – najbolji pojedinac u gađanju iz pištolja


“Streljaštvo je sport kojem bi svaki pripadnik Hrvatske vojske trebao dati veću pažnju, a u našoj se postrojbi potiče streljaštvo. Osjećao sam se sretno i ponosno kad sam kročio na pobjedničko postolje jer mi je to bio cilj već godinama. Sad mi preostaje samo biti bolji i nadmašiti svoj rekord,“ rekao je poručnik Andreas Martin (GOMBR)  – najbolji pojedinac u gađanju iz puške.


TEKST Ines Grossi

FOTO  Josip Cebić