Rafale i MiG u zajedničkom letu, vrhunac ovogodišnjeg AIRVG-a

Zajednički prelet dvaju divova, jedan simbol naše slavne prošlosti i pobjeda, a drugi sigurne budućnosti bili su vrhunac showa ovogodišnjeg zrakoplovnog dana u Velikoj Gorici. Impresivno i emotivno, jer se naši MiG-ovi polako opraštaju od svoje uloge koju su imali i prepuštaju hrvatsko nebo novim čuvarima, moćnim Rafaleima…

AIRVG2024 – velika zrakoplovna manifestacija u Velikoj Gorici na prostoru starog terminala Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman koja je održana 11. svibnja izazvala je ove godine izniman interes civila i zrakoplovnih zaljubljenika. No bilo je to i očekivano, naime uz zrakoplovnu tehniku HRZ-a koja se mogla razgledati na stajanci, sve su oči bile uprte u dva favorita ovog zrakoplovnog air showa, MiG-21, zrakoplov koji je obilježio zadnjih tridesetak godina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i nedavno pristigli višenamjenski borbeni avion Rafale koji će ga zamijeniti.

Avion obojen u crveno-bijele kockice prvi je put poletio na 10. obljetnici VRO Oluja

Od podneva kad je bio predviđen ulaz u prostor zračne luke već se okupilo mnoštvo posjetitelja, prema broju podijeljenih ulaznica čak 20 tisuća, među njima i više od 70 spottera iz 25 zemalja. Čekao ih je po planiranom programu izložbeni dio (static display) u kojem su mogli uživati tijekom cijelog poslijepodneva te zanimljiv letački program (flying display). Izloženi su bili avioni C3R-EC/DC Rafale, MiG 21 UMD – kockica, MiG 21 R – oznake “26 112 – Rudijev MiG”, MiG-21 bis D, Pilatus PC -9M, Zlin 242L, helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, UH-60M Black Hawk, Bell 206B Jet Renger, Mi-171Sh, helikopter AS532 Cougar  zrakoplovstva Republike Slovenije te besposadni zrakoplovni sustav Orbiter 3.

U letačkom dijelu programa prvo je sa svojim zračnim akrobacijama nastupila akrogrupa “Krila Oluje“ ujedno predstavivši službeni letački program za sezonu 2024., potom su avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Ranger izveli demonstracijski let, te je uslijedio prikaz sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja “Pilot Rescue“.
U ovoj su demonstraciji sposobnosti sudjelovali i pripadnici ZSS-a s padobranskim skokom simulacije prisilnog izbacivanja pilota iz letjelice, te potom i ubacivanje Tima za traganje i spašavanje tehnikom repelinga, a zatim demonstrirali i evakuaciju unesrećenog pilota. Vrhunska i profesionalna izvedba na kakvu smo već navikli kad su naši specijalci u pitanju.

U redu se čekalo za selfie i grupne fotografije za uspomenu ispred svih izloženih letjelica, a posebno kod naše legendarne kockice, MiG-a 21 obojenog u prepoznatljive hrvatske crveno-bijele kockice. Avion nije u uporabi zadnjih nekoliko godina no podsjetimo da je ovako dizajniran  i obojen u ZTC-u, a 2005. poletio je takav svima nama na ponos na 10. obljetnicu VRO Oluja. Danas budi sjećanja i pozitivne uspomene na neka ranija vremena. U još dužem redu strpljivo se čekalo na mogućnost da se sjedne u kokpit legendarnog MiG-a.

No show must go one i ubrzo su se svi tiskali oko ograde zauzimajući najbolje pozicije za snimku polijetanja MiG-a 21 osluškujući dobro poznati zvuk njegova motora, a koji je potom izveo nekoliko preleta, u brišućem letu nadletio svojeg nasljednika i izgubio se iz vida. Na pisti je potom zatutnjao motor na koji se tek trebamo naviknuti i Rafale se vinuo u zrak nadletjevši također u nekoliko krugova. A onda je uslijedio formacijski let aviona C3R-EC Rafale i MiG-21 uz opće oduševljenje prisutnih. Zajednički prelet dvaju divova, jedan simbol naše slavne prošlosti i pobjeda, a drugi sigurne budućnosti bili su vrhunac showa ovogodišnjeg zrakoplovnog dana u Velikoj Gorici. Impresivno i emotivno, jer se naši MiG-ovi polako opraštaju od svoje uloge koju su imali i prepuštaju hrvatsko nebo novim čuvarima, moćnim Rafaleima. 

MORH-ov infopult na zrakoplovnom danu

Tijekom cijelog dana na Infopultu Ministarstva obrane zainteresirani posjetitelji mogli su se u razgovoru s kadetima-pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, zrakoplovnim tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova informirati o pristupanju u Hrvatsku vojsku, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca. Najmlađi posjetitelji imali su priliku kroz VR (virtual reality) naočale osobno iskusiti letenje u avionima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Organizirana je i panel-rasprava Kako postati vojni pilot? u kojoj su vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti studija aeronautike podijelili svoja iskustva o odluci i motivima da postanu vojni piloti, o postupku prijave i procesu upisa, liječničkom pregledu, školovanju, letačkoj obuci kao i letačkoj karijeri te profesionalnom napredovanju u vojnoj službi.


AIRVG24 održan je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u organizaciji Grada Velika Gorica te uz suorganizaciju Međunarodne zračne luke Zagreb i potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a u cilju promocije zrakoplovstva i zrakoplovnih zanimanja u Hrvatskoj i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.


TEKST: Vesna Pintarić: FOTO: Tomislav Brandt