Rast ostatka svijeta

Nekoliko dana prije izlaska ovog broja Hrvatskog vojnika, 14. prosinca, Štokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI) objavio je svoj popis koji sa zanimanjem očekuju svi svjetski analitičari, zapravo svi oni koji prate obrambenu industriju: stotinu najvećih svjetskih tvrtki 2014. godine

Prvi, letimičan pogled na najopsežniju i najrelevantniju analizu svjetske obrambene industrije koja postoji (zato i treba gotovo godinu dana da bi se izradila), nudi sljedeći zaključak: velikih promjena nema. Ukupna je količina prodaje roba i usluga top-100 u 2014. iznosila 401 milijardu američkih dolara, što je mali pad od 1,5 % u odnosu na 2013. godinu. Drugo, zemlje zapada (Sjeverna Amerika i zapadna Europa) i dalje drže golem udjel među tvrtkama na popisu, čak 80,3 %. Ostatku svijeta pripada 19,7 %. Treće, zapadne tvrtke čvrsto zauzimaju naslove najboljih među najboljima, tj. prvih deset mjesta. Štoviše, u poretku prvih deset u odnosu na 2013. stoji tek jedna promjena: američki je L-3 Communications istisnuo s desetog mjesta francuski Thales koji je pao na dvanaesto. Na svjetskom tronu ostaje Lockheed Martin, koji je, nasuprot većini ostalih iz samog vrha, čak i povećao prodaju za gotovo 2 milijarde dolara. Štoviše, već sad mu se 2015. predviđa novi uzlet jer je početkom studenog ove godine od drugog američkog diva, United Technologiesa (8. na popisu), preuzeo veliku helikoptersku tvrtku Sikorsky i to za iznos od devet milijardi dolara.

Pad na zapadu
Dublja analiza otkriva i neke manje vidljive, ali vrlo zanimljive trendove. SIPRI do njih, uobičajeno, dolazi stručnom interpretacijom rezultata. Ovaj je put u analitičkom timu Instituta bilo pet članova, umjesto uobičajena dva: dr. Aude-Emmanuelle Fleurant (Francuska), dr. Samuel Perlo-Freeman (Ujedinjeno Kraljevstvo), Pieter D. Wezeman (Nizozemska/Švedska), Siemon T. Wezeman (Nizozemska) i Noel Kelly (Irska).
Dakle, iako daleko najjača, zapadna je industrija i dalje u padu. Velikih 80,3 % koje smo maloprije spomenuli u 2013. je iznosilo 84,2 %, a u 2012. ukupno 87 %. Zapad je i “najodgovorniji” za globalni pad topa-100. Američke su tvrtke u padu za 4,1 %, što je jednako kao u razdoblju s 2012. na 2013. godinu. No, zapadnoeuropske se već mogu zabrinuti jer su pale za priličnih 7,4 %, u što su uključena i imena poput britanskog BAE Systemsa, transeuropskog Airbusa, talijanske Finmeccanice, francuskog Thalesa i DCNS-a… Iz negativnog trenda treba izostaviti Nijemce i Švicarce koji su zabilježili ukupan uzlet, zahvaljujući ponajprije unosnim poslovima brodograditeljske tvrtke ThyssenKrupp (rast od velikih 29,5 %), odnosno dobro nam poznate zrakoplovne Pilatus Aircraft.

Prestanak američkih operacija
Kad govorimo o Sjevernoj Americi isključivo mislimo na SAD jer kanadske tvrtke nisu na popisu. Američki pad posljedica je saveznih mjera štednje te prestanka operacija u Iraku i Afganistanu. Potonje su najviše osjetile tvrtke koje su pružale vanjske usluge oružanim snagama, poput Exelisa. Golem je pad od 44,2 % zabilježio glasoviti Oshkosh, proizvođač lakih oklopnih vozila, vjerojatno i zato što je smanjena potražnja za MRAP-ovima i Humveejima. Međutim, nedavno potpisan ugovor sukladno kojem će Oshkosh proizvoditi prve primjerke L-ATV-a, nasljednika Humveeja, obećava bolje dane za tu tvrtku.
Razlozi smanjenog prometa zapadnih tvrtki više-manje su jednaki zadnjih nekoliko godina, a odnose se na siromašnije obrambene proračune njihovih domicilnih zemalja. Ipak, obveze koje su NATO-ove članice potpisale na ovogodišnjem samitu u Walesu trebale bi značiti kraj tog trenda, a samim tim i povećati prodajne iznose namjenskih tvrtki.

Pogled na istok
Kao na pandan zapadnoj obrambenoj industriji uobičajeno je gledati na istok, tj. na kinesku i rusku industriju. Što se tiče top-100, tu prave konkurencije zapravo nema jer je zapadni udjel, makar u padu, još uvijek prevelik da bi se dalo govoriti o konkurenciji. Međutim, i s takvom tvrdnjom treba biti oprezan. Kineskih tvrtki nema na SIPRI-jevu popisu jer podaci koji su o njima javno dostupni nisu dovoljno detaljni ili relevantni za rigorozne kriterije instituta sa sjedištem u Švedskoj. Analitičari kažu da bi barem njih devet (riječ je isključivo o velikim državnim konglomeratima), najvjerojatnije našlo svoje mjesto među top-100. Štoviše, njih bi četiri do šest bilo u top-20, a proizvođač zrakoplova AVIC i kopnenih oružnih sustava NORINCO u top-10! U svakom slučaju, dan objave popisa na kojem će i Kina naći svoje mjesto bit će vjerojatno najočekivaniji u njegovoj povijesti.
Za razliku od kineskih, ruske tvrtke imaju svoje mjesto. I da, one su i dalje u priličnom uzletu. Tijekom 2013. imale su udjel prodaje u top-100 od 7,6 %, a u 2014. od 10,2 %, s povećanjem ukupnog iznosa od 48,4 %. Prošle ih je godine na popisu objavljeno 10, a ove 11. Almaz-Antej, najpoznatiji po PZO i radarskim sustavima, sasvim se približio najvećima na svijetu i drži 11. mjesto, s manje od milijardu dolara “zaostatka” za desetoplasiranim američkim L-3 Communicationsom. Uralvagonzavod (tenkovi, borbena oklopna vozila) povećao je prodaju za 72,5 %. Novopridošlica u top-100 je United Instrument Manufacturing Corp. koji je odmah zauzeo 24. mjesto, a osnivanje tvrtke 2014. godine rezultat je ruske politike stvaranja velikih državnih konglomerata od manjih tvrtki. Ukratko, kontinuiran je ruski uzlet rezultat povećanog izvoza, ali ponajprije domaćeg investiranja u modernizaciju i opremanje oružanih snaga, kojem nisu štetili ni slabiji opći ekonomski pokazatelji u najvećoj zemlji svijeta. Ipak, SIPRI uz tablicu navodi da su neki ruski podaci tek procijenjeni i da se iznosi mogu uzeti u obzir uz visoku razinu nesigurnosti.

Poljska i Ukrajina
Ukrajinske su tvrtke 2014., suprotno od ruskih, zabilježile znatan pad, premda obrambeni proračun te zemlje raste zbog tamošnjeg sukoba i trenutačne nestabilne situacije. Državni je UkrOboronProm pao s 58. mjesta 2013. na 90. tijekom 2014., uz prodaju smanjenu 50,2 %. Motor Sich nije uspio dosegnuti top-100 kao 2013. godine. Siemon Wezeman iz SIPRI-ja zaključio je da su uzroci ukrajinskog pada u sukobu na istoku zemlje, gubitku ruskog tržišta (na kojem je Ukrajina ostvarivala važne izvozne poslove) te padu vrijednosti lokalne valute.
Kad već govorimo o istoku Europe, s novim se predstavnikom na popis vratila poljska industrija. To je Polish Defense Holding, grupacija nastala državnim procesom konsolidacije cjelokupne proizvodnje naoružanja te postrojenja za održavanje i popravak u jednu tvrtku. Tvrtka je dospjela na popis i zahvaljujući povećanim poljskim obrambenim troškovima, koji i ove godine samo rastu, pa se i na sljedećem popisu očekuje napredak.

Marillyn Hewson, predsjednica Upravnog odbora Lockheed Martina, ima sve razloge za zadovoljan osmijeh. Tvrtka joj je i 2014. bila najmoćnija u svjetskoj obrambenoj industriji i povećala je prodaju, a ove je godine kupila veliko helikoptersko ime Sikorsky Aircraft. Na fotografiji je u društvu čelnika tvrtke Mubadala Aerospace & Engineering Services iz Abu Dhabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, na Dubai Airshowu proteklog studenog (Foto: Lockheed Martin)

Tisuću posto!
Skupina “nadolazećih proizvođača”, tj. mnogoljudnih zemalja čije su industrije i proizvodnja u usponu, koju je SIPRI formirao u prethodnom izvješću iz 2013., i dalje ne zauzima velik udio u ukupnoj svoti, 3,7% od 401 milijarde dolara. Na popisu ih je 12. No, analitičari ih, upravo zbog uspona te proklamiranog državnog ulaganja u rast obrambene industrije, smatraju vrlo zanimljivim. Prodaja im je porasla za 10,5 %. Među njima šest ih je sa sjedištem u Južnoj Koreji, a zanimljivo je da je novopridošlica Hyundai Rotems o čijem tenku K2 Black Panther pišemo u ovom broju Hrvatskog vojnika. Korejci su uspješnom godinom preskočili Indijce koji su 2013. bili najuspješniji među nadolazećima, ali im je prošle godine prodaja pala.
Iz te je skupine, u kojoj je i Brazil, Hrvatskoj geografski najbliža Turska. SIPRI-jevi su analitičari na top-100 prvi put uvrstili njezine tvrtke, i to dvije. ASELSAN, koji proizvodi radare i obrambene elektroničke sustave, u realnim je pokazateljima od 2005. do 2014. povećao prodaju za čak 215 %. No, to nije ništa prema proizvođaču zrakoplova Turkish Aerospaces Industriesu koji je u tom razdoblju dosegnuo napredak od nevjerojatna 1074 %!!! Ankara forsira proizvodnju i izvoz oružja i to se zasad pokazuje vrlo unosnim.

Državni je konglomerat Polish Armaments Group (Polska Grupa Zbrojeniowa) vratio svoju zemlju na SIPRI-jev popis. Trenutačno obuhvaća više od 60 tvrtki sa 17 500 radnika (Foto: Polska Grupa Zbrojeniowa)

Nestrpljivo iščekivanje
Iako još nije završila, već sad s nestrpljenjem očekujemo popis za 2015. godinu. Sve brojniji svjetski sukobi, veća ulaganja zemalja u obrambenu industriju i modernizaciju oružanih snaga, podsjetnik na NATO-ova preporučena 2 % BDP-a za obrambene proračune… mogli bi dovesti do okretanja nekih trendova ili stvaranja potpuno novih. I tko zna, možda će kineske tvrtke napokon udovoljiti SIPRI-jevim kriterijima. Sljedeće zanimljive SIPRI-jeve popise očekujemo s proljećem 2016.: analizu međunarodnog transfera naoružanja te svjetske obrambene potrošnje. Hrvatski vojnik, naravno, pažljivo će ih popratiti…

Pripremio: Domagoj VLAHOVIĆ