Ratna škola posjetila Seizmološku službu  

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem posjetili su 23. rujna Seizmološku službu pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakultetu u Zagrebu, gdje ih je dočekala rukovoditeljica Službe mr. sc. Ines Ivančić sa suradnicima

Cilj posjeta Seizmološkoj službi bilo je upoznavanje s načinom njezina rada, a polaznici su poslušali i predavanje o geomagnetizmu, načinima izvješćivanja o potresima u RH i prema inozemstvu, stalnim tektonskim procesima, aktivnim rasjedima u Hrvatskoj koji utječu na procjenu potresne opasnosti s epicentrima i magnitudama potresa na području Hrvatske i najjačim potresima u Hrvatskoj.

Fokus je bio na potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, kao i na zaštiti od potresa kroz seizmičku gradnju kod planiranja prostornog razvoja i nužnosti protupotresnih ojačanja građevina.

U memorijalnoj sobi hrvatskog znanstvenika Andrije Mohorovičića polaznici su se upoznali s njegovim doprinosom razvoju seizmologije te utemeljenju prve zagrebačke seizmološke postaje.

Tekst i foto: Ratna škola