Ratnici svjetla

Ususret obilježavanju Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Klapa “Sveti Juraj” HRM-a u suradnji s Odjelom multimedijalnih sadržaja SSOJI-ja započela je snimanje novog spota za pjesmu Ratnici svjetla, posvećenu svim hrvatskim braniteljima koji su u odori Hrvatske vojske branili i obranili domovinu darujući najviše što su mogli – vlastite živote

 Hrvatski branitelji, ponajprije oni koji su u obrani domovine položili živote, trajno su nas zadužili jer zahvaljujući njima danas uživamo u blagodatima slobode. Njihovu žrtvu nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti, pogotovo zbog onih koji su rođeni nakon rata i nisu bili izravni svjedoci tih dana ponosa i slave. Upravo iz tih razloga djelatnici Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo i Klapa “Sveti Juraj” HRM-a započeli su snimanje spota za pjesmu Ratnici svjetla na nekoliko lokacija po Hrvatskoj koje su zbog svoje povijesne važnosti u obrani domovine duboko utkane u svijest svakoga od nas. Tako su za potrebe spota odabrana Plitvička jezera, s kojih pamtimo prvu žrtvu Domovinskog rata; planina Velebit, koja je svojim nezamislivo surovim uvjetima uvelike otežavala zadaće hrvatskih branitelja i obranu dostignutih položaja, ali koja je i mjesto pogibije brojnih znanih i manje poznatih hrvatskih vitezova; Otavice, koje osim svoje povijesne važnosti čuvaju uspomene na poginule branitelje i tugu roditelja koja ni danas nije ništa manja nego u trenutku stradanja; Split, koji se prkosno branio od brutalnih napada tadašnje mornarice i u toj obrani dao žrtve hrvatskih branitelja; te Vukovar, grad heroj, simbol otpora cijelog Domovinskog rata, čija je tragična sudbina izazvala dodatni inat hrvatskih branitelja i dodatno učvrstila želju da svoju domovinu obranimo i u konačnici oslobodimo. Naravno da je i u ostalim mjestima diljem Hrvatske rat bjesnio jednakom žestinom i gotovo da nema kamena koji nije opečaćen krvlju hrvatskih branitelja. No sve su lokacije odabrane kao jedinstven pokazatelj hrabrosti i ljubavi hrvatskih branitelja u kojima će se svaki od njih bez poteškoća pronaći. Novi klapski a cappella aranžman poznate pjesme Marka Perkovića Thompsona potpisuje Tonći Ćićerić, šef dirigent Orkestra HRM-a. Scenarij i režiju za spot napisala je voditeljica Odjela multimedijalnih sadržaja SSOJI-ja MORH-a Vesna Pintarić, a snimanje i montažu potpisuje Goran Resovac. 

“Našu novu klapsku a cappella obradu pjesme Ratnici svjetla posvećujemo prije svega poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima – ratnicima svjetla koji su poginuli u Domovinskom ratu u obrani Hrvatske kao pripadnici Hrvatske vojske, ali i svim hrvatskim braniteljima ma gdje bili, koji će je, siguran sam, na poseban način emotivno doživjeti i u njoj se prepoznati”, ističe stožerni narednik Marko Bralić, organizacijski voditelj mornaričke klape “Sveti Juraj” iz Splita. Premda je a cappella pjevanje zaštitni znak klapskog izričaja, u zadnje vrijeme klape sve rjeđe pjevaju bez instrumentalne pratnje. Zanimalo nas je zašto je za ovu pjesmu odabrano upravo a cappella pjevanje, na što nam je stožerni narednik Bralić odgovorio: “Višeglasno a capella pjevanje najzahtjevniji je oblik muziciranja i samim tim najcjenjeniji u svijetu, a mi kao narod stoljećima baštinimo njegovu tradiciju. U duhu takve povijesti našeg pjevanog izričaja, ispunjeni ponajprije poštovanjem prema žrtvi hrvatskih branitelja – ratnika, snimili smo ovu pjesmu vjerujući da će upravo u ovakvom aranžmanu još snažnije doprijeti do slušatelja jer je iznimno emotivna i ima snažnu poruku, a to je: ‘Hvala im na svemu slobodni smo ljudi’.”


Gotovo 1000 godina do drugog Vatikanskog koncila, Hrvati su jedini narod koji je dozvolom pape Ivana VIII. imao misu na narodnom jeziku u katoličkoj Europi. Zahvaljujući tom “privilegiju” razvilo se u našem narodu starocrkveno glagoljaško pjevanje, koje je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Iz njega je kasnije proizišlo i klapsko pjevanje, koje je upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

zahvala

Zahvaljujemo Upravi i djelatnicima Nacionalnog parka Plitvička jezera koji su nam pružili bezrezervnu potporu u realizaciji spota


Tekst: Željko Stipanović; Foto: Vesna Pintarić, Filip Klen