Ruske akvizicije

Rusko je brodogradilište Sevmaš iz grupacije United Shipbuilding Corporation 18. prosinca 2015. položilo kobilicu podmornice iz klase strateških nuklearnih podmornica naoružanih balističkim projektilima imena “Car Aleksandar III.”. Spomenuta je podmornica četvrta modernizirana iz klase Dolgoruki (Borej-A) i ujedno sedmo plovilo oznake Project 955/955A cjelokupne klase Borej, a bit će raspoređena u Pacifičku flotu. Trenutačno se prve tri podmornice klase Dolgoruki (oznake Project 955) nalaze u službi RM-a Ruske Federacije, a modernizirana se plovila istoimene klase, ali oznake Borej-A, nalaze u različitim fazama izgradnje u brodogradilištu Sevmaš. RM Ruske Federacije planira dovršiti ukupno osam podmornica klase Dolgoruki do 2020. godine. Modernizirane podmornice na nuklearni pogon Borej-A navodno će biti tiše od izvornih Boreja.

(Foto: Sevmaš)

Nekoliko dana potom, 24. prosinca u ruskom su brodogradilištu Pella Shipyard u Sankt-Peterburgu položene kobilice prvih dviju malih raketnih korveta nove klase oznake Project 22800. Nosit će imena “Uragan” i “Tajfun”, a ulazak u operativnu uporabu RM-a planiran je za 2017. i 2018. godinu. Za razvoj i izradu projektne dokumentacije zadužen je Almaz Central Marine Design Bureau. Ratna mornarica Ruske Federacije namjerava nabaviti najmanje 18 korveta nove klase koje će zamijeniti fregate klase Admiral Grigorovič (Project 11356), čiji se propulzijski sustav temelji na ukrajinskim pogonskim motorima. Zbog embarga prekinuta je izgradnja druge serije spomenutih fregata. Nova će klasa umjesto toga biti opremljena ruskim motorima, imat će poboljšanu paljbenu moć u odnosu na prethodnu, a temeljno će naoružanje činiti krstareće rakete velikog dometa Kalibr NK i topnički sustav A-190 100 mm.


Dana 25. prosinca 2015. u operativni je sastav Sjeverne flote ušao brod za potporu mornaričkih operacija sa specifičnom zadaćom transporta i dopune naoružanjem. Brod imena “Akademik Kovaljov” izgrađen je sukladno projektu 20181 te ima ojačan trup za plovidbu zaleđenim morima. Osnovne se brodograđevne značajke očituju u duljini od 107,6 m te istisnini 6000 t, a najveća brzina iznosi 14 čvorova. Opremljen je trima dizalicama i može nositi helikopter tipa Kamov Ka-27 (Helix).


Maja PTIĆ GRŽELJ