Uspješno ispitivanje Bulave

(Foto: Russian Navy)

“Jurij Dugoruki”, prva iz ruske klase Borej (Projekt 955) strateških nuklearnih podmornica naoružanih balističkim projektilima, 22. svibnja uspješno je ispitala lansiranje čak četiriju projektila Bulava. Ispitivanje je provedeno na Bijelom moru, a cilj, udaljen 5000 Nm, nalazio se na ispitnom poligonu “Kura” na poluotoku Kamčatki. Prethodno testiranje s više od jednim projektilom (tj. dvama), provedeno je još 28. rujna 2016., ali bilo je samo djelomično uspješno jer je jedan projektil samouništen u fazi leta. Interkontinentalni balistički projektili Bulava navodno su ušli u operativnu uporabu prilikom primopredaje podmornice “Jurij Dugoruki” ruskoj mornarici u siječnju 2013. godine.
Projekt klase Borej izradio je projektni ured Rubin iz Sankt-Peterburga. Osnovna su obilježja podmornice duljina 170 m i širina 13,5 m, mogućnost zarona do dubine od 450 m te 100 dana bez izlaska na površinu. Posadu čini 107 članova. Svaka će podmornica nositi do 16 interkontinentalnih balističkih projektila Bulava (NATO-ove oznake SS-NX-30) dometa većeg od 10 000 kilometara, koji su nastali modifikacijom projektila SS-27 Topol-M. Svaki projektil Bulava može nositi do šest bojnih glava, od kojih je svaka programirana za gađanje zasebnog cilja. Podmornica je opremljena samoizranjajućom spasilačkom komorom koja ima mogućnost smještaja svih članova posade.
Uz postojeće tri podmornice Projekt 955, do 2020. planirana je dostava dodatnih pet projektne oznake 955A, koje će nositi do 20 projektila Bulava. U usporedbi s prvim trima podmornicama klase Borej, uvedenim u uporabu ruske mornarice 2013. i 2014., plovila Borej-A projektirana su i građena s četirima dodatnim lansirnim cijevima. Nova inačica navodno ima poboljšanu akustiku i bolje senzorske sustave. U konačnici, klasa Borej ukupno će imati osam strateških podmornica na nuklearni pogon.

Maja PTIĆ GRŽELJ