Podmornica “Knez Vladimir” u uporabi

(Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation)

Zapovjednik ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov potpisao je certifikat o primopredaji najnovije nuklearne podmornice klase Borej, imena “Knez Vladimir” i naoružane balističkim raketama. Kako je i sam naveo, datum svečane ceremonije prijma podmornice u mornaricu bit će uskoro objavljen. Spomenuti certifikat potpisan je nakon uspješnog završetka svih faza ispitivanja podmornice u okviru programa primopredajne pokusne plovidbe. “Knez Vladimir” bit će raspoređen i izvršavat će zadaće u sastavu Sjeverne flote.
Podmornica je izgrađena u brodogradilištu Sevmaš, dijelu ruskog brodograđevnog holdinga United Shipbuilding Corporation. Prvotno je isporuka bila planirana za 2017., ali brojni tehnički problemi prouzročili su znatna kašnjenja. Sredinom svibnja ove godine nova podmornica provela je zadnju pokusnu plovidbu i s njom povezana ispitivanja u Bijelom moru, tijekom kojih su prethodno prijavljeni nedostaci potpuno sanirani.
“Knez Vladimir” prva je modernizirana podmornica klase Borej-A (Projekt 955-A). Može nositi 16 balističkih projektila RSM-56 Bulava (NATO-ova oznaka SS-NX-30), koji imaju domet veći od 10 000 km, a nastali su modifikacijom projektila SS-27 Topol-M. Svaki projektil Bulava može nositi do deset MIRV bojnih glava, od kojih je svaka programirana za gađanje zasebnog cilja, dometa većeg od 8000 km. U brodogradilištu Sevmaš planira se gradnja osam podmornica u klasi. Osim spomenute “Knez Vladimir”, u različitim su fazama gradnje još četiri jedinice.

Maja PTIĆ GRŽELJ