Ispitivanja prve Varšavjanke iz nove serije

(Foto: Admiralty Shipyards)

Podmornica ”Petropavlovsk-Kamčatski“ sredinom je kolovoza krenula na pokusnu plovidbu iz brodogradilišta Admiralty Shipyards u Sankt Peterburgu. Riječ je o prvom od šest planiranih plovila druge serije modernizirane klase Kilo odnosno klase Varšavjanka (Projekt 636.3) za rusku ratnu mornaricu. Plovilo namijenjeno Pacifičkoj floti započelo je brodograđevna ispitivanja na području Baltičkog mora otprilike pet mjeseci nakon porinuća. Gradnja podmornice započela je u srpnju 2017. temeljem ugovora koji je rusko ministarstvo obrane potpisalo s brodogradilištima Admiralty Shipyards i Armur Shipbuilding Plant u rujnu 2016. Podmornica će dovršiti brodograđevna ispitivanja u jednoj plovidbi i neće se vratiti u brodogradilište tijekom trajanja ispitivanja. Vratit će se tek da bi se pripremila za primopredajnu pokusnu plovidbu i nadolazeću isporuku.
Sukladno navodima Admiralty Shipyards, podmornica ”Petropavlovsk-Kamčatski“ sadrži modernizirane i poboljšane brodske sustave s ciljem poboljšanja pojedinih tehničkih parametara (ponajprije sustav komunikacija i hidroakustike) i životnih uvjeta za posadu. Podmornica ima autonomiju od 45 dana, standardnu dubinu ronjenja od 240 m, a najveću 300 m. Doplov podmornice pogonjene konvencionalnim dizelsko-električnim motorima s krstarećom brzinom od sedam čvorova iznosi 7500 nautičkih milja.
Podmornice prve serije klase Varšavjanka, koje zbog svojih značajki male zamjetljivosti često nazivaju Crnim rupama, već se nalaze u aktivnoj uporabi Crnomorske flote ruske mornarice. Poboljšane podmornice klase Kilo sadrže šest torpednih cijevi i mogu nositi 18 torpeda te osam raketa zemlja-zrak.

Maja PTIĆ GRŽELJ