Pogodak Cirkona

(Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation)

Rusija je ispitala sposobnosti svojeg hipersoničnog krstarećeg protubrodskog projektila 3M22 Cirkon ispalivši ga s krmenog dijela fregate ”Admiral Gorškov“ koja je u sastavu Sjeverne flote. ”Gorškov“ je projektil ispalio s lokacije u Bijelom moru kako bi pogodio cilj (”mornaričku metu“) u Barentsovu moru udaljen 450 km.
Prema ruskim navodima, projektil je postigao hipersoničnu brzinu veću od 8 Macha, a cilj je pogodio četiri i pol minute nakon lansiranja. Najveća visina trajektorije leta iznosila je 28 km. Razvoj brodske inačice sustava Cirkon započeo je tijekom 2011. dok su prva letna ispitivanja počela 2015.
Projektil bi trebao biti sposoban generirati brzinu od oko 9 Macha s dometom udara od oko 1000 km. U mornaričkoj inačici, dio je brodskog borbenog sustava 3K22, a vjerojatno je lansiran iz vertikalnog lansirnog sustava 3S14 koji ima 16 ćelija. Ratna mornarica Ruske Federacije planira da po uspješnom okončanju primopredajnih ispitivanja njime naoružaju sva površinska plovila i podmornice koje već nose sustav Kalibr.

Maja PTIĆ GRŽELJ