Aktivna ruska brodogradnja

Ruska brodograđevna industrija i ratna mornarica bile su u prosincu 2019. i siječnju 2020. aktivne u realizaciji i predstavljanju aktualnih i budućih projekata. Televizijski Prvi kanal (Channel One) prikazao je 24. prosinca maketu nove, pete generacije podmornica na nuklearni pogon klase Lajka (Projekt 585), naoružanih balističkim raketama. Izvor iz vojne industrije još je u travnju 2019. izjavio agenciji TASS da je taj istraživačko-razvojni projekt pokrenuo projektni ured Malahit iz Sankt-Peterburga. Tad nije detaljno specificirao podmornicu, nego rekao samo da će dio palete oružja biti hipersonična protubrodska raketa Cirkon, a podmornica će imati modularnu strukturu i integrirani sustav upravljanja borbom baziran na umjetnoj inteligenciji. Prema nedavno prikazanom modelu, podmornica ima istisninu 11 340 tona, najveću dubinu ronjenja 600 m, može dostići brzinu od 35 čvorova, a autonomija iznosi 90 dana. Naoružanje bi moglo uključivati krstareće rakete Kalibr (uključujući inačicu 3M-14 namijenjenu napadima na kopnene ciljeve), spomenute rakete 3M-22 Cirkon, protubrodske rakete P-800 Oniks (3M-55), protupodmorničke vođene rakete 91RU Otvet, protupodmorničke rakete Hiščnik (prema nekim izvorima u okviru tog programa razvija se brzi torpedo), torpede Fizik-1 i USET-80…
Nadalje, prikazano je nekoliko modela površinskih borbenih brodova, uključujući poboljšanu krstaricu Projekt 11442M (klasa Kirov), ophodni ledolomac Projekt 23550 naoružan raketama Kalibr te poboljšanu korvetu Projekt 22800 (klasa Karakurt) s povećanim brojem ćelija vertikalnog lansirnog sustava 3S-14.
Početkom siječnja prikazana je maketa poboljšane korvete Projekt 20386, također opremljene sustavom 3S-14 za lansiranje projektila Kalibr, Cirkon i Oniks, mornaričkim topovima A-190-01 od 100 mm, dvama topovima od 57 mm te lanserima PZO projektila Redut. Za potrebe smještaja svih novih oružnih sustava projektanti bi produljili trup i povećali istisninu. Među svim maketama najatraktivnija je ona koja predstavlja nosač aviona klase Lamantin (Projekt 11430E) projektnog ureda Nevskoe. To bi bilo plovilo na nuklearni pogon, dulje te s većom istisninom od jedinog ruskog nosača “Admiral Kuznjecov”, što bi mu omogućilo i puno brojniju letnu skupinu.
U Sevastopolju, gradu koji je Rusija nezakonito pripojila s cijelim poluotokom Krimom, održana je svečanost primopredaje raketne korvete “Ingušetija” (na fotografiji), osme u klasi Bujan-M, priopćeno je 31. prosinca 2019. godine. Bujan (Projekt 21630) i Bujan-M (Projekt 21631), klase su koje je razvio projektni ured Zelenodolsk. Klasa Bujan-M istisnine je 900 t, za 400 t više od Bujana. Duljine 74 m, predviđena je za protubrodsko djelovanje sekundarnim PZO sposobnostima zahvaljujući raketama Igla-1M SAM. Od naoružanja, tu je i top A-190 100 mm, dva PZO topa AK-630M i protubrodske rakete Kalibr.

(Foto: Zelenodolsk Plant A. M. Gorky)

U brodogradilištu Amur u gradu Komsomoljsku na Amure održana je 26. prosinca svečanost polaganja kobilice korvete “Usurijsk” spomenute klase Karakurt. To je treći brod u klasi koji se gradi na ruskom Dalekom istoku, u skladu s ugovorom sklopljenim 2018. za šest korveta te klase. Sve bi trebale biti isporučene do 2026. godine. Klasu krasi nadgrađe male radarske zamjetljivosti s integriranim jarbolom opremljenim četirima faznim radarima. Brodovi mogu biti naoružani protubrodskim krstarećim raketama Kalibr ili Oniks i imaju autonomiju od 15 dana. Mogli bi biti jeftinija alternativa za fregate klase Admiral Grigorovič čija gradnja kasni.
Brodogradilište Sevmaš najavilo je 17. prosinca da će “Knez Vladimir”, četvrta podmornica na nuklearni pogon klase Borej-A, do kraja siječnja biti isporučena mornarici. Tijekom pokusnih plovidbi u listopadu prošle godine uspješno je ispalila mornaričku inačicu balističke rakete Bulava. U usporedbi s prvim trima plovilima u klasi, “Knez Vladimir” ima manji akustični potpis i poboljšane sustave upravljanja, postiže veću dubinu ronjenja te ima bolje naoružanje i sustave nadzora. Sevmaš je 25. prosinca porinuo “Novosibirsk”, nuklearnu podmornicu klase Jasen-M.
Admiralitetsko brodogradilište iz Sankt-Peterburga porinulo je 27. prosinca dizelsko-električnu podmornicu “Volhov”, osmu iz poboljšane klase Kilo (ili klasa Varšavjanka, Projekt 636.3). Sve podmornice Projekt 636.3 naoružane su krstarećim raketama Kalibr-PL.

Maja PTIĆ GRŽELJ