Ispitivanja ruskih podmornica

Foto: Russian Navy

Zapovjednik ruske Sjeverne flote viceadmiral Nikolaj Jevmenov izjavio je krajem ožujka za agenciju TASS kako su flotna ispitivanja strateških nuklearnih podmornica klase Borej naoružanih balističkim projektilima i napadne podmornice na nuklearni pogon klase Jasen dokazala njihove jedinstvene značajke. Tijekom 2015. prva podmornica u klasi Borej, imena “Jurij Dolgoruki”, uspješno je izvela prvu arktičku plovidbu pod ledom na visokim geografskim širinama što se pokazalo najvećim testom. S druge strane, podmornica klase Jasen imena “Sjeverodvinsk” prošla je ispitivanja u dubokim vodama, kao i ispaljivanja projektila Kalibr (SS-N-27 Sizzler) i testirala potrebnu opremu za bijeg u hitnim slučajevima.
Sukladno izjavi viceadmirala Jevmenova, ruske podmornice četvrte generacije integrirane su sa središnjim strukturama zapovijedanja i nadzora oružanih snaga. Istaknute su poboljšane taktičke sposobnosti, pouzdanost i izdržljivost. S jedne strane, te značajke pojednostavnjuju nadzor plovila i oružja, ali, s druge strane zahtijevaju posebnu obuku i stavljaju stroge zahtjeve za posebne sposobnosti članova posade.
Sjeverna flota također je obučila posade podmornica klase Borej koje su raspoređene u Pacifičku flotu, “Aleksandar Nevski” i “Vladimir Monomah”.

Maja PTIĆ GRŽELJ