SAROV za Kormoran II

(Foto: Saab)

Švedska tvrtka Saab dobila je ugovor za isporuku bespilotnog podvodnog vozila Double Eagle SAROV kojim će se opremiti prvo plovilo RM-a Poljske iz nove klase Kormoran II (Project 258), namijenjene protuminskom djelovanju.
Prema ugovoru koji je krajem siječnja odobrio poljski znanstveni centar OBR CTM, a objavljen je 10. veljače, Saab će isporučiti zasad neotkriven broj sustava Double Eagle SAROV tijekom 2021. i 2022. godine. Double Eagle SAROV može djelovati kao daljinski upravljano plovilo/ronilica i u tom slučaju koristi kabelsku vezu s brodom. S druge strane, može biti i autonomno podvodno vozilo, koje za pogon koristi ugrađene baterije.
Poljska ratna mornarica uvela je u operativnu uporabu prvo plovilo klase Kormoran II krajem studenog 2017. godine. Klasa je u cijelosti dizajnirana i bit će izgrađena u Poljskoj. Brod je razvila i projektirala tvrtka Remontowa sa sjedištem u Gdańsku, a “Kormoran” (601) prvi je od triju predviđenih u klasi. Drugi je “Albatros”, koji je porinut 10. listopada 2019., na dan kad je počelo konstruiranje trećeg broda “Mewa”. Osnovne brodograđevne značajke klase očituju se u duljini preko svega od 58,5 m, najvećoj širini 13 m, visini pramčane palube 6,4 m, visini krmene palube 4,7 m te istisnini od 850 t.

Maja PTIĆ GRŽELJ