Šest novih pilota – ponos hrvatskog vojnog školovanja

”Šest novih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zajednički je uspjeh svih u sustavu vojnog školovanja koji time dokazuju da su stručni na području školovanja te da su sposobni stvoriti najzahtjevnije i najstručnije kadrove,” rekao je zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, 14. lipnja 2019., održana je svečanost povodom završetka obuke šestorice učenika – letača koji su se tijekom petogodišnjeg razdoblja obučavali u Pilotskoj školi Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin” te u Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze.

Jakovu Buturiću, Domagoju Mandiću, Luki Hrgi, Borisu Šipuri, Josipu Jelači i Davidu Kneževiću svečano su uručeni letački znakovi i ukazi o zvanju vojnog pilota 23. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe – zrakoplovstvo.

Svečanosti su nazočili članovi obitelji i prijatelji mladih pilota, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, načelnik Stožera HRZ-a brigadir Michael Križanec, umirovljeni general i vojni pilot Anton Tus, načelnici Odjela i pripadnici HRZ-a te brojni gosti i uzvanici.

Brigadni general Mato Mikić pozdravio je nove pilote, izrazivši zadovoljstvo zbog njihova ulaska u veliku obitelj pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: “Put kojim ste stigli do ovog trenutka bio je zahtjevan i naporan. Ponos na vašim licima govori da ste ga uspješno svladali. Usudili ste se kročiti putem odabranih, putem ljudi spremnih na odricanje i žrtvu kako bi ostvarili svoj san – o letenju, o hrabrosti, o tome kako dosegnuti nebo.” Naglasio je kako je ovaj dan ujedno dan ponosa za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane RH jer je šest novih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zajednički uspjeh svih u sustavu vojnog školovanja koji time dokazuju da su stručni na području školovanja te da su sposobni stvoriti najzahtjevnije i najstručnije kadrove.

 

U prigodnom obraćanju umirovljeni general i vojni pilot Anton Tus izrazio je svoju radost i zadovoljstvo promocijom novih pilota. Također je podsjetio na tradiciju HRZ-a, njezinu ulogu u Domovinskom ratu kao i važnost daljnjeg održavanja hrvatskih vojnih zrakoplovnih sposobnosti.

Pukovnik Domagoj Nekić, nastavnik letenja, rekao je kako se pred ovim pilotima nalazi još mnogo rada i neprekidnog usavršavanja, zaključivši kako je to jedna od ljepota poziva pilota za koji su se odlučili.

Učenik-letač Luka Hrga zahvalio je u ime mladih pilota voditeljima naraštaja i nastavnicima letenja, pogotovo bojniku Robertu Barabi i stožernom naredniku Stipi Baždariću iz Pilotske škole SzO-a HRZ-a “Rudolf Perešin” koji su cijelo vrijeme bili uz mlade pilote, pružali im potporu i veselili se svakom njihovu uspjehu te time pridonijeli i uspješnom završetku izobrazbe i obuke.

Mladi vojni piloti, polaznici 23. naraštaja koji su završili svoje školovanje u Pilotskoj školi SzO-a HRZ-a “Rudolf Perešin” i eskadrilama 93. zrakoplovne baze HRZ-a, obučavali su se na avionima ZLIN 242 L i Pilatusima PC-9M, kao i u Eskadrili helikoptera na helikopteru Bell 206B, te su uspješno završili sve razdjele letačke obuke.

Lada Puljizević

Foto: Mladen Čobanović