Novo poglavlje u karijeri šestero mladih pilota

Šest pripadnika 22. naraštaja prošlo je višegodišnju teorijsku i praktičnu obuku, a primitkom ukaza o zvanju i letačke oznake vojnog pilota službeno su postali dio Hrvatskog ratnog zrakoplovstva…

Poručnica Anamaria Ćurković, poručnik Matija Đurašin, poručnik Natko Mišljenac, natporučnik Marko Božić, poručnik Zvonimir Bebek i poručnik Danijel Rigo šestero je pripadnika 22. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe – zrakoplovstvo koji su se odlučili za zanimanje pilota. Posebno je kod njih što se nisu odlučili za poziv civilnog pilota, nego im je želja bila postati vojni pilot. ”Poziv za vojnog pilota specifičniji je,” objašnjava poručnik Đurašin. ”Iziskuje više odricanja i više rada, ali je zato veći gušt letjeti.“

Sama želja ipak nije dovoljna da bi se pristupilo obuci za vojnog pilota. Potrebno je proći selekciju, liječnički pregled i psihomotorički test. Osim što moraju imati dobro razvijene psihomotoričke sposobnosti, kandidati za vojnog pilota moraju biti potpuno zdravi.

Nakon što su prošli proces selekcije, pristupili su obuci za koju je poručnik Rigo rekao: ”Zahtjevna, izazovna i zanimljiva.”

”Treba puno učiti i puno se odricati, ali može se puno naučiti i puno uživati,” opisao je pak obuku poručnik Đurašin. ”Obukom ne samo da sam postao bolji pilot, nego sam postao i bolja osoba.“

Teorijski dio obuke 22. naraštaj odradio je u Pilotskoj školi Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin”, nakon čega se uputio na praktičnu obuku u 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku. Ondje su se polaznici usavršavali u letenju upravljajući avionima Zlin-242L i Pilatus PC-9M te helikopterom Bell 206B, a vrhunac obuke bio je završni prikaz osposobljenosti u presretanju nepoznatog cilja u zraku. Nijedan polaznik ne krije da ih instruktori nisu štedjeli, ali zahvalni su im na tome što su postupali prema njima kao zapovjednici i na taj ih način pripremili za rad u Eskadrili aviona, odnosno Eskadrili helikoptera.

Tijekom pet godina zajedničke obuke, pripadnici 22. naraštaja dijelili su dobro i zlo. Sve važnije događaje u životu slavili su zajedno; samo u proteklih godinu i pol dvaput su slavili dolazak prinove u obitelj nekog od njih. ”Kao naraštaj svi smo bili jedan uz drugog. To zajedništvo vrijednost je koja je obilježila naše školovanje,” rekao je poručnik Rigo.

Njihovo zajedništvo najbolje se vidjelo 18. lipnja na svečanoj dodjeli ukaza o zvanju i letačkog znaka vojnog pilota u vojarni ”Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. Nasmiješeni s ponosom su primili ukaz i znak, spremni za profesionalno obnašanje dužnosti pilota. ”Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobilo je šest iznimnih ljudi i izvrsnih pilota. Veselimo se i s nestrpljenjem iščekujemo daljnji rad u postrojbama. Vjerujemo da nas čeka još puno iskustava, rada i sati naleta,” rekla je poručnica Ćurković, ujedno i najbolja polaznica 22. naraštaja.

Među uzvanicima na dodjeli bio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, koji nije krio ponos zbog stasanja novog kadra u HRZ-u. ”Današnji dan jest dan ponosa za Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske jer je šest novih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zajednički uspjeh svih u sustavu vojnog školovanja. Na taj način pokazujemo da smo i na polju školovanja stručni i sposobni osposobiti najzahtjevnije i najstručnije kadrove,” kazao je general Mikić. Ujedno je i poručio mladim pilotima da u svojem radu čuvaju i promiču vrijednosti Republike Hrvatske: ”Budite dostojni nositi oznake HRZ-a i učinite nas ponosnima!“

Novi piloti bili su svjesni toga da ne bi mogli tako puno postići da nisu imali podršku svojih najbližih: očeva, majki, braće, sestara, muževa, žena i djece. ”Vi ste bili uz nas kad je bilo uspona, ali i kad je bilo padova. Vi ste bili ti koji ste nam svojom vjerom u nas i hrabrošću dali dodatni poticaj za rad,” poručila je nazočnim članovima obitelji poručnica Ćurković. Članovima obitelji na njihovoj potpori 22. naraštaju zahvalio je i general Mikić te obećao da će se njihova nova obitelj u HRZ-u nastaviti skrbiti za njih.

Preletom MiG-a iznad vojarne završena je ceremonija dodjele ukaza i znakova, a mladi piloti i službeno su zakoračili u nova poglavlja svojih života. Lica su im zračila od radosti zbog konačnog ostvarenja dugogodišnjeg sna. ”Tijekom života htio sam biti i informatičar i kineziolog, ali napokon radim posao koji volim: pilot sam,” s oduševljenjem je kazao poručnik Rigo.
Iako je njihovo formalno školovanje završilo, 22. naraštaj odmah nastavlja s izobrazbom u eskadrilama HRZ-a i Pilotskoj školi. Nakon svečane promocije polaznika vojnih škola u Vukovaru, mladi piloti aviona vraćaju se u Zemunik na nastavak usavršavanja, dok se piloti helikoptera odmah raspoređuju u operativne eskadrile, u kojima će nastaviti nadogradnju svoje letačke obuke. Cilj im je svima pridružiti se jednog dana Eskadrili borbenih aviona i letjeti u borbenim avionima F-16 Barak. Želimo im sreću i ostvarenje te želje!

Iva Gugo
Foto: Mladen Čobanović