2. HRVCON na vježbi s bojnim gađanjem

Vježbom Puma, kao glavnim obučnim događanjem ove rotacije, okrunjen je dvomjesečni trud koji su pripadnici 2. HRVCON-a zajedno s postrojbama drugih zemalja uložili u obuku, uvježbavanje i planiranje. Provedena vježba potvrdila je uspješno provedenu integraciju svih sastavnica i operativnu spremnost 2. HRVCON-a

Pet vojski, 3100 vojnika, 44 topnička oružja, 272 borbena vozila, 30 helikoptera i šest ratnih zrakoplova. Impresivna je to statistika koja otkriva borbenu moć koju je NATO-ova Borbena grupa predvođena SAD-om (NATO eFP BG-USA) iskoristila u provedbi vježbe s bojnim gađanjem Puma na vojnom poligonu ”Bemowo Piskie“ u Republici Poljskoj. Ta je vježba dio veće međunarodne vježbe Saber Strike 18, koja se odvija na više lokacija na području Baltika i Poljske. Cilj je te vježbe prikazati sposobnost savezničkih snaga u osiguravanju stvarne operativne sposobnosti odvraćanja od napada neprijatelja.

Sudionici vježbe bili su pripadnici oružanih snaga Poljske, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Naše snage predstavljala je bitnica samohodnih višecijevnih lansera raketa Vulkan Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Oni su u vježbi testirali individualne, ali i zajedničke sposobnosti pružanja vatrene potpore.

Vježba je bila podijeljena u tri dijela. Hrvatski kontingent u prvoj je fazi sudjelovao u više obučnih događaja u kojima su uvježbavali i usklađivali sposobnosti ključne za provedbu vježbe. Naši su topnici prvi put sudjelovali u vježbi prelaska rijeke preko pontona i amfibijom, dok su naši prednji topnički motritelji s kolegama iz drugih zemalja usklađivali procedure tijekom pozivanja združene vatrene potpore.

Uzbuna je označila prelazak u drugu fazu vježbe i početak konkretnih aktivnosti. Hrvatski kontingent u toj je fazi uspješno proveo izmještanje ljudstva i tehnike s vojnog poligona na područje udaljeno 80 kilometara. Na zaposjednutom su području potom provedene mjere maskiranja i lokalne zaštite te je uspostavljena veza s nadređenim zapovjedništvom. U nastavku te faze hrvatski predstavnici morali su pokazati svoju uvježbanost u reakcijama na različite oblike ugroze (pješački napad, hibridno ratovanje, napad nuklearno-biološko-kemijskim oružjem, itd.).

Sve te aktivnosti bile su uvod u završnu fazu i vrhunac vježbe. Na provedbi treće faze, koja je trajala dva dana, bili su zamjenik zapovjednika Kopnene vojske SAD-a u Europi general-bojnik Timothy McGuire i zapovjednik Glavnog zapovjedništva Oružanih snaga Republike Poljske general-bojnik Jarosław Mika. S posebnom pozornošću vježbu su promatrali i hrvatska veleposlanica u Republici Poljskoj Andrea Bekić i hrvatski vojni izaslanik u baltičkim zemljama i Republici Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić.

Prvog su dana hrvatski topnici u noćnim uvjetima prikazali svoju vatrenu moć, a drugog dana sposobnost djelovanja u dnevnim uvjetima pružajući vatrenu potporu manevarskim postrojbama 15. mehanizirane brigade Oružanih snaga Republike Poljske i Borbenoj grupi. Uspješno izvršenim bojnim gađanjima u tim uvjetima sve postrojbe u sklopu Borbene grupe dokazale su da su dostigle željenu razinu spremnosti i interoperabilnosti.

Pripadnici Hrvatske vojske za svoj su angažman dobili same pohvale od ostalih sudionika. I zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Dario Bilješković bio je ponosan ne samo zbog odlično provedenog gađanja, već i zbog truda, profesionalnosti i primjerenog ponašanja kojim su se hrvatski predstavnici istaknuli među sudionicima. ”Demonstrirali smo punu operativnu spremnost i integraciju sa saveznicima u NATO-u,” rekao je. ”Smatram da smo u ovoj vježbi maksimalno iskoristili mogućnost suradnje s ostalim zemljama unutar Borbene grupe te značajno podigli razinu obučenosti svih sastavnica bitnice, napose tima prednjih topničkih motritelja.“ Ipak, satnik Bilješković naglašava da je ključ uspjeha vježbe bilo zajedništvo svih postrojbi u Borbenoj grupi.

Vježbom Puma, kao glavnim obučnim događanjem ove rotacije, okrunjen je dvomjesečni trud koji su pripadnici 2. HRVCON-a zajedno s postrojbama drugih zemalja uložili u obuku, uvježbavanje i planiranje. Provedena vježba potvrdila je uspješno provedenu integraciju svih sastavnica i operativnu spremnost 2. HRVCON-a.

Pripremila Iva Gugo
Foto: ČOJI 2. HRVCON