Sjećanje na prošlost, pogled u budućnost

Nakon višemjesečnih priprema i uvježbavanja, u Zagrebu je danas održan svečani vojni mimohod. Vojnu paradu su na zagrebačkim ulicama pratile tisuće građana koji nisu krili svoje emocije prisjećajući se slavne Oluje i velike pobjede, ali ni zadovoljstvo i ponos zbog impresivne hrvatske vojske kakvu danas imamo. Evo što su nam izjavili neki od gledatelja koji su danas na ulicama, uživo pratili vojni mimohod.


Marija Grujo
Važno mi je da sam danas ovdje jer mislim da je Dan pobjede važan dan. Želim vidjeti što naša vojska ima, želim vidjeti tenkove, puške, avione – ali više od svega ovdje sam zato da pokažem poštovanje prema našim braniteljima. Mislim da jednostavno trebam biti ovdje.Srećko Grujo
Došao sam zato da vidim što vojska danas ima, koliko je jaka, ali i zato da se prisjetim vremena od prije dvadesetak godina. Bio sam sudionik Domovinskog rata. Ne razmišljam često o tome – gledam svoju djecu, gledam u budućnost, ali mislim da treba čuvati uspomenu na pobjedu kakva je bila Oluja. I zato mi je drago što sam danas ovdje.


Željka Bobuš
Moj tata je bio branitelj i sudjelovao je u Oluji, a ja sam danas ovdje zato što sam puna poštovanja i suosjećanja prema svim hrvatskim braniteljima. Za mene je ovo velik dan, Oluja je bila važan događaj u našoj povijesti, i uživam u svakom trenutku ovog slavlja, u zastavama koje su svuda uokolo, uživam u proslavi pobjede.


Vedran Januš
Na današnji dan prije 20 godina sam bio srednjoškolac, a danas sam ovdje, na ovoj proslavi zato što mislim da se na ovaj način iskazuje poštovanje državi, njenoj povijesti, bitci za oslobođenje i svima onima koji su u tim bitkama sudjelovali. Ovo je važno i potrebno, a pogotovo mi se sviđa što se na ovaj način vrlo dojmljivo promovira hrvatska vojna industrija.


Dragica Babić
Normalno da sam ovdje. Današnji dan i ovaj mimohod u meni bude puno sjećanja i emocija. Ja i moja obitelj živimo u Švicarskoj, a u ovo doba prije dvadesetak godina, za vrijeme Domovinskog rata, bili smo aktivni gdje god smo mogli, skupljali smo i slali pomoć, novac, pomagali smo Bedemu ljubavi. U to vrijeme smo kod kuće stalno govorili o tome što se događa u Hrvatskoj. Moja djeca imaju hrvatsko i švicarsko državljanstvo, ali zauvijek su ostali Hrvati – i mi, jednostavno, ovaj mimohod nismo mogli propustiti.


Ivana Šeketa
Na današnji dan prije 20 godina sam imala devet godina, živjela sam u Dugoj Resi, u obitelji je bilo branitelja i dobro pamtim rat, uzbune, skloništa. Danas sam ovdje zato što sam svome sinu htjela pokazati nešto od aviona, tenkova, i sretna sam što sve to izgleda tako svečano. Ponosna sam što naša vojska danas ima sve što je pokazano i sretna sam što sam sa sinom ovdje.


Marija Knebl
Ovdje sam zato što poštujem branitelje. Moj tata je iz okolice Vukovara, bio je branitelj, a ja uživam gledati sve ovo – i vojne avione, i tenkove, patrije, sve. Najdojmljiviji trenutak mi je bio kad su kadeti donijeli veliku zastavu s kninske tvrđave i kada je ovdje podignuta na jarbol. Sanjam o tome da i ja, čim budem mogla, postanem kadet OSRH.


Martina Knebl
Divno je vidjeti sve ovo i biti dio ovog događanja. Bili smo na prvoj, onda na drugoj probi, pokisli smo do kože ali i danas smo ovdje. To je naš način da iskažemo svoje najdublje poštovanje prema svima koji su branili ovu zemlju, prema onima koji su stradali, prema onima koji su prošli logore, Ovčaru. Svi građani bi to trebali poštovati. Sretna sam i ponosna što hrvatska vojska danas izgleda tako moćno i jako.


Vesna Majkić-Fištrek
Današnji dan je važan dan u hrvatskoj povijesti, a unuk je htio vidjeti tenkove i tako smo došli. Sviđa mi se kako je ova proslava organizirana. Ne želim da se Oluja ikada više i igdje ponovi, ali činjenicu da je bila treba dostojanstveno obilježiti. I zato mi je drago što smo ovdje.


Duško Damjanović
Bio sam dijete kada se događala Oluja, pamtim skloništa i pucnjavu, a danas sam ovdje sa svojom djecom i veselimo se tome. Najuzbudljiviji dio današnjeg programa bio je nastup Krila Oluje.


Branka Brleković
Suprug je sudjelovao u Oluji, živjeli smo u Lekeniku, osjetili smo rat i današnji jubilej je vezan uz puno sjećanja i emocija. Htjela sam vidjeti što hrvatska vojska danas ima, što može i zna, i sve mi je bilo toliko lijepo da nije moglo biti ljepše. Ipak, ako nešto trebam izdvojiti, onda kao najdojmljiviji trenutak izdvajam dizanje velike zastave s kninske tvrđave. To je bio trenutak kada su mi od emocija potekle suze.


Tekst i foto: Lada Puljizević