Hrvatska danas slavi slobodu i mir

Na prijemu koji je nakon svečanog vojnog mimohoda održan na Katarininom trgu, u prigodi obilježavanja 20. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja obratili su se predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH-a Kolinda Grabar-Kitarović.
“Sloboda je najveće blago i nikome ne trebamo dokazivati koliko je Oluja bila opravdana i neizbježna”, kazao je u svom govoru premijer Milanović, te dodao kako je Hrvatska imala sva prava ne biti više živi štit onima koji su rušili gradove i palili sela. “Hrvatska danas ne slavi rat. Danas slavi slobodu i mir”, istaknuo je. Zahvalio se hrvatskim braniteljima, te kazao da je slobodna i demokratska Hrvatska najbolji spomenik poginulim braniteljima. Zahvalio se i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.  Istaknuo je da je 20 godina poslije Oluje Hrvatska postigla glavne ciljeve, članstvo u EU i NATO-u, te zaključio kako 20.-tu obljetnicu Oluje naša domovina dočekuje oslobođena tuđih optužbi.
Govoreći o Oluji, jednom od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti,  predsjednik Sabora Josip Leko je kazao da je ona zaustavila rat i agresiju na Republiku Hrvatsku. “Pobijedili su odlučnost, ustrajnost i hrabrost a odlučujuće za pobjedu bilo je jedinstvo hrvatskih građana”, istaknuo je Leko. Za branitelje je kazao da su ponos Hrvatske, te da smo nakon Domovinskog rata koji je bio pravedan, svima pružili ruku mira i prijateljstva. “Hrvatska želi graditi mostove suradnje i stabilnosti”, istaknuo je. Zaključio je kako je danas održani vojni mimohod pokazatelj snage i odlučnosti Hrvatske vojske da slobodu i demokratske vrijednosti izborene u Domovinskom ratu sačuva od svakog pokušaja napada za buduća pokoljenja.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom se obraćanju prisjetila svečanog postrojavanja ZNG-a u Kranjčevićevoj i mimohoda koji je u Zagrebu održan 1995. godine, te koliko je Hrvatska od tada napredovala i izrasla u respektabilnu državu koja danas na globalnoj razini radi na međunarodnom miru, stabilnosti i sigurnosti.  Istaknula je kako smo zahvaljujući zajedništvu postigli pobjedu u Oluji te se zahvalila prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je, kazala je, imao snage, hrabrosti i mudrosti povesti nas u tu bitku koju mnogi tada nisu odobravali.
“Današnji mimohod bio je mimohod mira, a ne rata, budućnosti a ne prošlosti, mimohod dostojanstva kojim smo pokazali da cijenimo i volimo svoje, ali i poštujemo tuđe”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.  Zahvalila se provedbenom stožeru mimohoda koji je prema njezinim riječima bio organiziran na svjetskoj razini. Istaknula je kako je ponosna na pripadnike OSRH-a, te se zahvalila svim hrvatskim vojnicima koji sudjelujući u  međunarodnim operacijama rade na očuvanju mira u svijetu.

Leida Parlov, Snimio Tomislav Brandt