Spomenik velebitskim herojima

“Velebit nije samo planina, on ima posebno značenje, pogotovo za one koji su na njemu boravili, a pogotovo za ratne pripadnike Specijalnih jedinica policije MUP-a RH”, napisano je uz spomenik velebitskim herojima podignut u mjestu Rizvanuši kraj Gospića za sve poginule pripadnike Specijalne policije na toj planini

Šest udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata: Ajkule – Rijeka, Alfa – Zagreb, Delta – Županja, Grom – Karlovac, Roda – Varaždin i Tigar – Gospić okupilo se 14. ožujka 2013. u Gospiću i pokrenulo zajednički i partnerski projekt izgradnje spomenika pod nazivom Velebitskim junacima, u čast pripadnicima Specijalne policije MUP-a poginulim tijekom Domovinskog rata na širem velebitskom području.

Spomenik je na toj lokaciji podignut jer se tu nalazi ulaz u srce Velebita i tim su putom prošli gotovo svi specijalci u Domovinskom ratu. Izgrađen je od bijelog monolitnog bloka koji svjedoči o čvrstom, snažnom tijelu, braniteljima kao stupu obrane, na kojem su uklesana imena 26 poginulih hrvatskih heroja. Individualnim pristupom svakom od njih, žrtve su dobile trajni podsjetnik u obliku rana, ožiljaka, kapljica krvi isklesanih od crvenog velebitskog kamena. Crveni kamen spojen u bijeli dalmatinski čine jedno tijelo kao simbol zajedništva. Unutar bloka utisnuta su polja hrvatske šahovnice i križa, a kompozicija krvi i rana tvori križ koji je mjesto utjehe i pijeteta. Na spomeniku je 27 kapljica krvi koje simboliziraju 27 rana. Svaka simbolizira jednog od 26 poginulih specijalaca, a preostala jedna rana i kapljica krvi simbolizira sve ranjene hrvatske branitelje. Autor spomenika akademski je kipar Petar Dolić. Dana 12. svibnja 2017. spomenik su otkrili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i djeca poginulih velebitskih heroja. Spomenik je zalog i trajni podsjetnik na godine teških borbi, stradanja, tuge, ali i ponosa, hrabrosti, vjere u vlastite snage i sposobnosti, te na odlučnost hrvatskog malog čovjeka, hrvatskog specijalca da obrani svoju ulicu, svoj dom, svoj grad, svoju domovinu. Čuvajući spomen na neprocjenjivu ulogu Specijalne policije u Domovinskom ratu prisjećamo se brojnih bojišta na kojima su postrojbe boravile te viteški, časno i herojski izvršavale sve postavljene zadaće.

PriPREMIO  Željko Stipanović; foto  Filip Klen