Dokazani na svim ratištima

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić prisustvovao je 29. travnja 2023. svečanoj akademiji u Osijeku u sklopu obilježavanja 32. obljetnice Treće gardijske brigade Kune

U sklopu obilježavanja 32. obljetnice Treće gardijske brigade Kune ministar obrane Mario Banožić u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića uputio je čestitke i posebnu zahvalu obiteljima poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Kuna. “Od svih gardijskih brigada Hrvatske vojske, najveći broj poginulih u Domovinskom ratu imala je upravo 3. gardijska brigada Kune. Život je na poljima Slavonije, ali i na drugim ratištima, ostavilo gotovo 400 pripadnika Kuna, a ranjeno je preko tisuću mladića iz ove legendarne postrojbe. Za nekima od njih njihove obitelji, prijatelji i suborci i dalje neumorno tragaju i zato na obljetnicama poput ovih posebnu zahvalu moramo uputiti upravo njihovim obiteljima”, naglasio je Banožić. Govoreći o važnosti hrvatskih branitelja, ministar je istaknuo kako će se Vlada Republike Hrvatske nastaviti zalagati za prenošenje istine o Domovinskom ratu: “Posebno mi je drago vidjeti kako hrvatski branitelji sudjeluju u svim segmentima našeg društva, od obrane, gospodarstva pa sve do kulture. Hvala im što i danas sudjeluju u borbi za bolje hrvatsko društvo. Plenkovićeva Vlada svjesna je što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku i zato mi je čast što hrvatski branitelji zajedno s nama u Ministarstvu obrane stvaraju i grade modernu Hrvatsku vojsku. Njihovo iskustvo od neprocjenjive nam je važnosti.” U svojem je obraćanju ministar obrane podsjetio i kako je nakon dugogodišnjeg neulaganja u sposobnosti Hrvatske vojske i narušavanja prava hrvatskih vojnika, tomu sad došao kraj: “Cilj nam je i dalje razvijati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice i drago mi je što u tome imamo punu podršku hrvatskih branitelja.” Pripadnicima Kuna ministar je poručio: “Dani koji su pred nama za vas imaju poseban značaj. Upravo ste vi imali ključnu ulogu u akciji Bljesak i oslobađanju zapadne Slavonije. Vi ste među prvima ušli u oslobođene Okučane. Neka vam današnja, kao i nadolazeća obljetnica operacije Bljesak, koju ćemo obilježiti 1. svibnja u Okučanima, budu još jedan podsjetnik na vašu nezamjenjivu ulogu i beskrajnu hrabrost koju ste pokazali na najtežim hrvatskim bojišnicama.”


Poštovani pripadnici 3. gardijske brigade i pripadnici bojne Kune Hrvatske vojske,

čestitam vam 32. obljetnicu ustrojavanja legendarne 3. gardijske brigade i Dan Bojne. Prije 32 godine, u iznimno teškim vremenima ustrojena je 3. gbr Kune – naš štit i ponos u Domovinskom ratu. Svoju odvažnost pokazali ste na ratištima diljem Hrvatske, od Slavonije do Maslenice i konačnog ulaska u do tada okupirane Okučane. Svojim veličanstvenim ratnim putom utkali ste nemjerljiv doprinos u oslobađanju i stvaranju hrvatske države. Današnje i buduće zadaće bojne Kune provode se u drugačijim okolnostima i često u međunarodnom okruženju, što od mladih Kuna iziskuje neprestano usvajanje novih znanja i standarda kako bi odgovorili na moderne izazove i bili sposobni djelovati kao dio multinacionalnih snaga. Kunama Domovinskog rata i Kunama 21. stoljeća, čestitam Dan Brigade i Dan Bojne!

načelnik Glavnog stožera OSRH 

admiral Robert Hranj


Tekst: OJI ; Foto: Filip Klen