Kune – povezane zajedništvom i domoljubljem

U Vukovaru je 29. travnja svečano obilježena 31. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune. Uz pripadnike i ratne zapovjednike legendarne brigade, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnike udruga proizišlih iz Domovinskog rata, na obilježavanju obljetnice bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar obrane Mario Banožić, glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović i drugi.

Ministar obrane čestitao je trideset i prvu obljetnicu ustrojavanja svim pripadnicama i pripadnicima 3. gardijske brigade istaknuvši da mu je čast biti u Vukovaru među hrvatskim braniteljima. ”Tijekom Domovinskog rata vođeni zajedništvom branili ste i oslobađali jedinu nam domovinu Hrvatsku od velikosrpske agresije. S posebnom zahvalnošću prisjećamo se poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 3. gardijske brigade Kune. Ljubav prema Slavoniji, Baranji, Srijemu i cijeloj domovini bila je vaša nit vodilja u Domovinskom ratu. Krvlju je natopljena ova naša ravnica, na njezinoj oranici puno je tragova patnje, ali i ponosa i ljubavi prema jedinoj nam domovini Hrvatskoj. Zato nećemo nikome dopustiti da omalovažava sve ono što ste napravili da bismo mi danas živjeli u slobodi. Život za domovinu položio je 391 pripadnik Kuna, za šesnaest se pripadnika još ni danas ne zna sudbina i vode se kao nestali, 1088 je ranjeno. Velika je to žrtva, njima dugujemo najviše. Neka vas i nadalje povezuje zajedništvo i domoljublje koje vas je okupilo i povezalo prije 31 godinu. Hvala vam na domovini!“

 

Za poginule i nestale pripadnike Kuna na spomen-obilježju na Memorijalnom groblju u Vukovaru izaslanstva su položila vijence. U crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa koju je predvodio vojni kapelan vlč. Vladislav Mandura te je održana svečana akademija u Vukovaru. Ratna 3. gardijska brigada Kune, 7. gardijska brigada Pume i 5. gardijska brigada Sokolovi u temeljima su današnje Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Sljednica 3. gardijske brigade jest Tenkovska bojna Kune koja slavi obljetnicu 3. gardijske brigade i Dan bojne 29. travnja, a njezino je sjedište u vojarni ”3. gardijske brigade Kune” u Đakovu.

Tekst OJI; Foto: Josip KOPI