Obilježena 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, uz članove obitelji poginulih i pripadnike 3. gardijske brigade Kune, nazočili su u četvrtak, 29. travnja 2021. godine na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune u Vinkovcima.
Obilježavanju su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Mladen Karlić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, ratni zapovjednici 3. gardijske brigade Kune, vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan, predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, predsjednik ogranka Vinkovci Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Damir Dujić, predstavnici svih ogranaka veterana 3. gardijske brigade Kune, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi.
Obilježavanje je započelo misnim slavljem u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, a nastavilo se letačkim programom akrobatske grupe „Krila Oluje“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Nakon toga, kod križa na Gradskom groblju Vinkovci položeni su vijenci za poginule branitelje, a zatim je u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ održana Svečana akademija. Tom prigodom pročitana je odluka o dodjeli odlikovanja pripadnicima 3. gardijske brigade Kune kao i odluka o dodjeli Plaketa udruge 3. gardijske brigade Kune.
Plakete za Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane primio je ministar obrane Mario Banožić koji je svim pripadnicima koji su za vrijeme Domovinskog rata nosili oznake 3. gardijske brigade čestitao 30. obljetnicu osnutka i zahvalio se u ime cijele Vlade RH na svemu što su učinili kako bi imali cjelovitu, sigurnu i slobodnu državu.

„Ono što ste vi imali nije imala niti jedna vojska. To je srce, to je snaga, to je želja za slobodom! Po tome smo i danas priznati kao hrvatski vojnici u cijelom svijetu“, rekao je ministar, prisjetivši se i obitelji stradalih 391 pripadnika legendarnih Kuna koji su dali svoj život za Domovinu, kao i 16 nestalih pripadnika. „Hrvatska vojska danas je poznata po tome da smo se kao mala vojska borili s puno snažnijim neprijateljem i puno toga učinili da danas živimo sigurno i slobodno“, istaknuo je ministar i zahvalio se pripadnicima na svemu što čine za Hrvatsku vojsku.
„U vrhunski izvedenoj operaciji „Bljesak“ kojom je oslobođena zapadna Slavonija, upravo su Kune prve kročile u oslobođene Okučane. Ratni put Kuna bio je ključan za uspostavu suvereniteta i pamtimo ga kao put pobjede koji nam je donio dugo očekivanu slobodu i mir u kojem danas žive vaši nasljednici“, poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te dodao: „Posebno smo ponosni na naše mlade Kune, na njihove iznadprosječne rezultate u obuci, vježbama i operacijama“.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Mladen Karlić čestitajući 30. obljetnicu osnutka 3. gardijske brigade, rekao je kako je riječ o izuzetnoj postrojbi koja je zaslužna za obranu i slobodu Slavonije i koja je ušla u povijest hrvatskog naroda kao pobjednička brigada na koju svaki njen član može biti ponosan.
Goran Basarac, sin pokojnog general-pukovnika Ivana Basarca, ratnog zapovjednika brigade, u ime obitelji se zahvalio pripadnicima 3. gardijske brigade za sve što su napravili u Domovinskom ratu i što su bili tu kada je najviše trebalo. Citirao je dio iz knjige svojega oca posvećene pripadnicima 3. gardijske brigade te na kraju zaključio: „Neka svi zajedno nikad ne posustanemo u obrani digniteta Domovinskog rata, sjećanjima na našu slavnu povijest i čuvanju hrvatske grude za koju je palo toliko hrvatskih sinova i kćeri!“.
U ime svih ratnih zapovjednika 3. gardijske brigade, obratio se umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac koji je uz čestitku svim pripadnicima, dao prikaz situacije i djelovanja 3. gardijske brigade na terenu za vrijeme Domovinskog rata. „U ratu smo ginuli, sahranjivali suborce, tugovali s obiteljima poginulih i opet išli na ratišta ginuti“, rekao je Kruljac istaknuvši važnost zajedništva i modernizacije Oružanih snaga. „Opremite i modernizirajte Oružane snage da budu garancija sigurnosti i stabilnosti hrvatskoga društva, a ministar obrane ide dobrim putem. Štitite dignitet i istinu Domovinskog rata!“, poručio je Kruljac.
Predsjednik ogranka Vinkovci Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Damir Dujić rekao je kako su Kune dale nemjerljiv doprinos u obrani Slavonije te kako su na bojištima diljem Hrvatske dokazali ljubav prema domovini. „Treća gardijska brigada imala je krvav i težak ratni put. Nikad nećemo zaboraviti naše poginule i nestale suborce, kao ni njihove obitelji“, rekao je Dujić.
Akrobatska grupa “Krila Oluje”, koja djeluje u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovala je u svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune novim letačkim programom za ovogodišnju sezonu, koji je predstavljen u srijedu, 28. travnja 2021., u vojarni u Zemuniku. Tom su prigodom po prvi puta nastupali i novi članovi grupe, iskusni piloti i nastavnici letenja iz 392. eskadrile aviona, bojnik Nino Perović i natporučnik Krešimir Oštrić.

Tekst: OJI; Foto: Filip Klen