Kune obilježile 27. obljetnicu osnutka

“Vi ste bili naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljih posebno mjesto zauzimaju i višestruko odlikovane legendarne Kune. Postrojba čiji će ratni ponos, junaštvo i viteštvo naraštajima ostati putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena gruda, a vaš je doprinos u herojskoj obrani grada Vukovara nemjerljiv, ” rekao je ministar Krstičević…

Državno izaslanstvo položilo je vijence i zapalilo svijeće za sve one koji su svoj život ostavili na oltaru domovine

Misnim slavljem za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu u katedrali sv. Petra u Đakovu 29. je travnja počelo svečano obilježavanje 27. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune, kojoj su nazočili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima.
Misu je predvodio rektor bogoslovnog sjemeništa u Puli Piergiorgio DeAngelius, koji je još jednom podsjetio kako su hrvatski branitelji napadnutu Hrvatsku branili s krunicama oko vrata, istaknuvši važnost očuvanja temeljnih hrvatskih vrijednosti i tradicije.
Program je nastavljen mimohodom veterana 3. gbr Kune i ostalih uzvanika prema spomen-obilježju hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine. Obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika, predstavnici Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune, državno izaslanstvo te predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave svih slavonskih županija i gradova položili su vijence i zapalili svijeće za sve one koji su svoj život ostavili na oltaru domovine.
Izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur u svojem je obraćanju pozvao na svakodnevno stvaranje bolje i uspješnije Hrvatske, države kakvu su sanjali poginuli hrvatski branitelji. Podsjetio je pritom i na značajnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. “On je imao viziju stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a druga osoba od posebne važnosti za našu zemlju jest kardinal Franjo Kuharić, moralna vertikala i duhovni otac naše domovine. Treći je ratni ministar Gojko Šušak koji je osmislio ustroj gardijskih brigada, što je na kraju dovelo do pobjede u Domovinskom ratu, ” zaključio je Deur.
Ministar Krstičević priznao je kako mu je čast, kao suborcu iz prijateljske Četvrte gardijske brigade, biti svjedokom neuništive volje i odlučnosti Kuna u provedbi zadaća tijekom pobjedničkog Domovinskog rata, istaknuvši kako su gardijske brigade bile ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama. “Vi ste bili naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljih posebno mjesto zauzimaju i višestruko odlikovane legendarne Kune. Postrojba čiji će ratni ponos, junaštvo i viteštvo naraštajima ostati putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena gruda, a vaš je doprinos u herojskoj obrani grada Vukovara nemjerljiv,” rekao je ministar.
Podsjetio je i na njihovo djelovanje na svim slavonskim bojištima i gašenje oružanih pobuna, čime su sprečavali daljnje napredovanje protivnika nakon okupacije Vukovara. “Sudjelovanjem u operaciji Maslenica i osiguravanjem otvaranja pontonskog mosta u Novskom ždrilu uspješno ste povezali jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Upravo zato naša današnja obveza jest širiti istinu o Domovinskom ratu jer je on temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji njezin su kamen temeljac.”
Ministar Krstičević je na kraju zaključio kako Gardijska oklopno-mehanizirana brigada sada ispisuje novu povijest u sklopu koje Tenkovska bojna nosi ime Kune, čuvajući i baštineći uspomenu na 3. gardijsku brigadu te da vojska i danas, kao i za vrijeme Domovinskog rata, mora biti na terenu i uvijek na raspolaganju svojem narodu.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Domagoj Mikulić podsjetio je okupljene na nastojanja hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora za očuvanje prava i položaja branitelja u hrvatskom društvu: “Vodio se pravedan, legitiman i oslobodilački rat, a upravo ste vi branitelji stali u obranu demokracije i zajedništva naše države. Stoga je zadaća svih nas, a posebno mlađih generacija, potruditi se da se dostojanstveno vrednuje doprinos branitelja u Domovinskom ratu.”
Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić također je pozvao mlađe naraštaje na očuvanje vrijednosti i uspomene na hrvatske branitelje jer je, “junaštvo branitelja stvorilo pretpostavku za stvaranje perspektivne i napredne Hrvatske”.

Misno slavlje za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu služeno je u katedrali sv. Petra u Đakovu

Predsjednik Udruge 3. gardijske brigade Kune Tihomir Kmet u svojem je obraćanju naglasio kako je danas najvažnija zadaća Udruge briga za obitelji poginulih hrvatskih branitelja te skrb o ratnim vojnim invalidima. “Kao motivacija i putokaz kako se čuva domovina ostaje rečenica generala Bobetka, koji je kazao kako su upravo pripadnici Kuna pretvorili pobjedu Hrvatske vojske nakon operacije Maslenica u povijesnu pobjedu”.
Svečanosti je nazočio i ratni zapovjednik 3. gbr Kune umirovljeni general Mladen Kruljac koji je podržao nastojanja Ministarstva obrane na čelu s Damirom Krstičevićem za modernizacijom pobjedničke Hrvatske vojske u svim njezinim segmentima, naglasivši pritom i važnost očuvanja vrijednosti i uspomena iz Domovinskog rata.
Na svečanoj akademiji održanoj u Domu kulture u Đakovu dodijeljeno je i posmrtno odlikovanje umirovljenom brigadiru Boži Blaževiću koje je uručeno njegovoj supruzi Mirjani.
Jelena Jakšić
Foto: Josip Kopi