Kune – čuvari mira i sigurnosti

”Treća gardijska brigada bila je udarna postrojba Hrvatske vojske koja je zaslužna za obranu i slobodu Slavonije i cijele Hrvatske,” kazao je ministar obrane Damir Krstičević

U Osijeku je 29. travnja  obilježena 29. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune i Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen- obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade Kune u Osijeku.

Na svečanom obilježavanju obljetnice bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik Tenkovske bojne Kune bojnik Goran Anić, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Tihomir Kmet i drugi.

“Želim u ime cijele hrvatske Vlade čestitati današnji dan svim pripadnicima Kuna. Hvala na svemu onom što su učinili u Domovinskom ratu. Treća gardijska brigada bila je udarna postrojba Hrvatske vojske koja je zaslužna za obranu i slobodu Slavonije i cijele Hrvatske,” kazao je ministar Krstičević podsjetivši kako su upravo Kune u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak bile jedna od ključnih postrojbi Hrvatske vojske. Ministar je podsjetio i na žrtvu 385 pripadnika koji su svoje živote izgubili u Domovinskom ratu kazavši kako je odgovornost i dužnost svih nas očuvati uspomenu na njihovu žrtvu.

Most na Dravi

“Danas Tenkovska bojna Kune nastavlja tradiciju 3. gardijske brigade, to je suvremena postrojba, opremljena svim modernim sredstvima. Jamac su mira i sigurnosti u Slavoniji i u cijeloj Hrvatskoj,” poručio je ministar.

Najavio je kako će Vlada Republike Hrvatske, u znak zahvalnosti za sve ono što su pripadnici Kuna napravili u Domovinskom ratu, prihvatiti inicijativu predstavnika Udruge Kuna, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Županije da most na Dravi, glavni infrastrukturni projekt, nosi naziv Most 3. gardijske brigade Kune.

“Čestitam vam 29. obljetnicu osnutka. Na osobit način prisjećamo se naših nestalih pripadnika 3. gardijske brigade Kune s pozivom svima da uložimo dodatan napor u pronalaženju posmrtnih ostataka naših nestalih pripadnika,” rekao je ministar  Medved zahvalivši Udruzi 3. gardijske brigade Kune na partnerskom odnosu s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

“Tenkovska bojna transformirala se u izrazito modernu, sposobnu NATO-ovu postrojbu sa 70 tenkova i danas je jedna od najmoćnijih postrojbi Hrvatske vojske,” rekao je zapovjednik Tenkovske bojne Kune bojnik Goran Anić.

“Svi hrvatski branitelj dali su golem doprinos u obrani i stvaranju Republike Hrvatske. Imali smo srce, domoljublje, vjeru i hrabrost koji su nas nosili i s kojima smo pobijedili,” poručio je predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Tihomir Kmet.

Doris Ravlić

Foto: Josip Kopi