Kune – neustrašivo na braniku domovine

“Od osnutka pa sve do kraja rata pripadnici Treće gardijske brigade neustrašivo su stajali na braniku domovine i kazali agresoru odlučno ne,” rekao je načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te naglasio kako je dužnost svih nas zauvijek čuvati uspomenu na slavonske vitezove…

U Slavonskom Brodu 29. travnja svečano je obilježena 28. obljetnica ustrojavanja 3. gardijske brigade Kune. Izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH na prigodnoj svečanosti bio je njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Pero Ćosić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH državni tajnik Tomislav Ivić, a obilježavanju su nazočili i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, načelnik Uprave za planiranje GS OSRH brigadni general Denis Tretinjak, brodsko-posavski župan Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, predstavnici braniteljskih udruga te drugi uzvanici i gosti.

Svečanost je počela misnim slavljem u kapelici sv. Ane, a nastavila se zajedničkim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja. Povodom obljetnice otkriven je spomenik 3. gardijskoj brigadi, a u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić održana je svečana akademija na kojoj je predstavljena jubilarna poštanska marka posvećena 3. gbr Kune.

“Velika vam hvala, drage Kune, hvala vam za slobodu za koju ste se tako nesebično borili, bili ste i ostali primjer kako se bori, brani i čuva rodna gruda,” poručio je državni tajnik Ivić te dodao kako su upravo hrvatske gardijske brigade bile jedan od glavnih stupova obrane i oslobađanja, čiji su pripadnici podnijeli golemu žrtvu te je stoga važno zauvijek ih se prisjećati.

Načelnik Glavnog stožera naglasio je kako je dužnost svih nas zauvijek čuvati uspomenu na slavonske vitezove. “Od osnutka pa sve do kraja rata pripadnici Treće gardijske brigade neustrašivo su stajali na braniku domovine i kazali agresoru odlučno ne,” rekao je general Šundov, izrazivši zahvalnost svim pripadnicima Brigade i njihovim obiteljima.

Predsjednik slavonskobrodskog ogranka Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” umirovljeni general-bojnik Krešimir Šipoš uručio je dvjema udrugama donacije prikupljene na 9. humanitarnom malonogometnom turniru pod nazivom “Borili smo se u ratu – pomažemo u miru”. Podsjetio je na žrtvu pripadnika 3. gardijske brigade, koja je svoj ratni put počela na samom početku hrvatske borbe za slobodu. “Ugradili su temelje naše slobode i neizbrisivo ispisali svoja imena na veličanstvenom spomeniku naše junačke borbe, domoljublja i naše postrojbe,” poručio je. Svečanost je uveličao Jazz orkestar Oružanih snaga RH s kojim je nastupala i gošća Bruna Oberan.

Doris Ravlić

snimio Josip Kopi