Izložba povodom 30. obljetnice 3. gbr Kune

U prigodi 30. obljetnice ustrojavanja 3. brigade ZNG-a Kune, u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci 20. travnja svečano je otvorena izložba fotografija “Gdje si bio 91.?” profesionalnog slobodnog umjetnika – fotografa Vinkovčanina Zvonimira Tanockog.

Izložba je postavljena u Stalnom etnološkom postavu Gradskog muzeja Vinkovci, a pridodan joj je i dokumentarni dio o poginulim i nestalim pripadnicima 3. gardijske brigade iz njezine arhive, kao i eksponati oružja 3. gardijske brigade korištenog u Domovinskom ratu. Organizator izložbe je Udruga ratnih veterana 3. A brigade ZNG “Kune” Vinkovci.

Obraćajući se nazočnima na otvorenju, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić rekao je: “Iznimna mi je čast što možemo ugostiti izložbu povodom svečane okrugle obljetnice osnutka 3. gardijske brigade. Bez ljudi koji su se javili, koji su osjetili poziv i potrebu da uzmu oružje i brane Hrvatsku, vrlo vjerojatno ne bismo sada stajali ovdje i mogli slaviti ovu obljetnicu. Sve generacije moraju biti svjesne toga trenutka i što se tada dogodilo i da smo isključivo zahvaljujući ljudima, koji su uzeli oružje, krenuli braniti, i svima koji su ih podržavali, došli do toga da danas imamo Hrvatsku.”

Nazočnima se obratio i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG “Kune” Vinkovci brigadir Damir Dujić: “3. gardijska brigada imala je krvav i težak ratni put, počevši od Vinkovaca, Vukovara, Baranje, Slavonije, Srijema. Kasnije su pripadnici išli u Posavinu, na Maslenicu, sudjelovali su u Bljesku, Oluji. Godine 2005. ugašene su 3. i 5. gardijska brigada i nastala je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada u Vinkovcima. Ova izložba mali je pokazatelj da mi nismo zaboravili naše poginule i nestale. Ova izložba prikazuje svojim fotografijama i eksponatima što smo koristili, gdje smo bili i što smo radili u obrambenom Domovinskom ratu.”

Zvonimir Tanocki objasnio je kako je izložba nazvana intrigantnom rečenicom koja je 1990-ih u Hrvatskoj često izgovarana u svakodnevnoj komunikaciji, od privatnih druženja do javnog i medijskog prostora. “Toliko godina poslije, u želji da priče, stvari i fotografije trajno smjestimo u muzej kao sjećanja za buduće generacije, svjesni smo da Domovinski rat još nije gotov, da Hrvatska još uvijek traži velik broj nestalih, i da se posljedice, i emotivne, i materijalne, osjećaju još i danas,” rekao je.

Fotografije su izbor najboljih radova Zvonimira Tanockog s bojišnice od Jarmine do Lipovca.

 “Moje fotografije s temom Domovinskog rata objavljene su u petnaestak monografija i postavljeno je s njima više od 30 izložbi u Hrvatskoj i svijetu za koje sam dobio brojne nagrade. Za razliku od prethodnih izložbi, koje sam koncepcijski postavljao s motivima ratnih šteta na javnoj, industrijskoj ili sakralnoj baštini, ova izložba svjedoči o ljudima u ratu, ponajprije braniteljima, a zatim nešto malo i o stradalim civilima i svojevrstan je moj intimni dnevnički, odnosno fotografski zapis, gdje sam stvarno bio te godine.” 

Prigodnim se riječima obratio i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić: “Svi naši Vinkovčani, branitelji, dali su obol u stvaranju ne samo 3. gardijske brigade nego vjerujem i svih brigada, i u to vrijeme držali naš grad, kako smo ga voljeli nazivati Vrata Hrvatske, koja su bila zaključana za agresora, ali isto tako i davala priliku da se obrane drugi gradovi, druga sela, općine, pogotovo u našoj županiji. Važno je istaknuti da su kroz objektiv Tanockoga i kroz objektive svih onih čije su fotografije danas ovdje zabilježeni ti trenuci povijesti.”

Tekst i foto: Snježana Kraljević