12. obljetnica Tenkovske bojne Kune

“Od vas, pripadnica i pripadnika Tenkovske bojne Kune, očekujem da po uzoru na vaše prethodnike iz Domovinskog rata, vođeni domoljubljem, motivirano i predano pristupite provedbi svih zadaća,” poručio je general-bojnik Siniša Jurković

U Đakovu je 3. svibnja svečano obilježena 12. obljetnica ustrojavanja Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Svečanosti su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH te načelnika Glavnog stožera OSRH zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, načelnik Uprave za planiranje GS OSRH brigadni general Denis Tretinjak, umirovljeni brigadni general Josip Zvirotić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a “Fran Krsto Frankopan” brigadir Željko Ljubas te drugi uzvanici i gosti.

Svečanost je počela zajedničkim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskim braniteljima te misom, koju je u đakovačkoj katedrali sv. Petra predvodio kapelan i dekan Vojne kapelanije sv. Sebastijana don Vladislav Mandura. Na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca održano je svečano postrojavanje te su najuspješnijim pripadnicima Bojne uručene pohvale i nagrade, a novim pripadnicima beretke.

General Jurković istaknuo je kako su pripadnici i pripadnice Tenkovske bojne Kune provedbom zadaća na području obuke i vježbi te pomaganjem civilnom stanovništvu pokazali da su dostojni nositi ime 3. gardijske brigade i pronositi njezinu tradiciju. Podsjetio je na ulogu i žrtvu pripadnika 3. gardijske brigade u Domovinskom ratu, posebno istaknuvši vojno-redarstvenu akciju Bljesak. “Od vas, pripadnica i pripadnika Tenkovske bojne Kune, očekujem da po uzoru na vaše prethodnike iz Domovinskog rata, vođeni domoljubljem, motivirano i predano pristupite provedbi svih zadaća,” poručio je.

Brigadir Mijo Validžić posebno je naglasio važnost sjećanja na sve poginule pripadnike, koji su svoje živote položili za slobodu hrvatskog naroda. “Sinergijom i integracijom mladih snaga koje ulaze u sastav Tenkovske bojne postižemo i povećanje spremnosti za provedbu svih zadaća: i vojnih, i potpore civilnom stanovništvu,” rekao je zapovjednik vojarne “3. gardijske brigade Kune” i Tenkovske bojne Kune pukovnik Valentin Skroza te istaknuo važnost uspješne suradnje ratnih generacija i novih pripadnika i pripadnica Bojne. Gradonačelnik Mandarić rekao je kako je održavanje svečanosti u Đakovu još jednom pokazalo izvrsnu suradnju tog grada i Hrvatske vojske. U sklopu obljetnice posjetitelji su mogli razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme te pogledati pokaznu vježbu uporabe borilačkih vještina u spremnosti hrvatskog vojnika.

Doris Ravlić

snimio Josip Kopi