Sporazumi o suradnji MORH-a i obrazovnih, znanstvenih i istraživačkih institucija

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” potpisani su 29. studenog sporazumi o suradnji Ministarstva obrane Republike Hrvatske s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama.
U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića sporazume je potpisao zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić. Svečanosti su nazočili pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse Zoran Piličić, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnica Sektora za naoružanje i opremu brigadirka Jasmina Čaušević te predstavnici institucija s kojima su potpisani sporazumi.
Sporazumima se definiraju načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima obrazovanja, znanosti i istraživanja. Suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata kojima će se detaljno regulirati prava i obveze sporazumnih strana.
General Barić naglasio da je to važan korak za HVU prema samostalnoj obrazovnoj instituciji, kao i za razvoj sigurnosno-obrambenog sustava i ljudskih potencijala te stvaranje zajedničkih interesa Ministarstva obrane i institucija koje su potpisale sporazum.
Pomoćnik ministra Zoran Piličić rekao je da je to još jedan korak koji pridonosi razvoju obrane i nacionalne sigurnosti, kao i procesu transformacije HVU-a prema samostalnoj instituciji kao budućem nositelju obrazovanja iz područja obrane i sigurnosti.
Sporazume s Ministarstvom obrane potpisali su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tehničko veleučilište iz Zagreba, Leksikografski zavod Miroslav Krleža iz Zagreba, Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije i Hrvatski geološki institut iz Zagreba.

Zdravko Lovašen
Foto: Marija Sever