Studentska sportska natjecanja

Povodom 25. obljetnice ustrojavanja HVU-a, na sportskim terenima Učilišta održan je Sportski dan na kojem su uz domaćine, kadete Kadetske bojne HVU-a, sudjelovale i studentske ekipe Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta prometnih znanosti, Filozofskog fakulteta te Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Kadeti i studenti, kao i navijači koji su pratili utakmice u sportovima s loptom, primjernim su ponašanjem pridonijeli da sve protekne u natjecateljskom, ali iznimno sportskom i korektnom duhu…

Prvo što treba istaknuti nakon završetka Sportskog dana na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” jest da će taj blagdan studentskog sporta organiziran 22. travnja povodom 25. obljetnice ustrojavanja HVU-a vjerojatno postati tradicionalan. Ideju treba podržati jer skup studentskih sportskih natjecanja u košarci (muškarci), malom nogometu ili futsalu (muškarci), streljaštvu (muškarci i žene) te odbojci (žene) bio je, sportski rečeno, pun pogodak. Kao da se sve poklopilo: sunčan dan, kvalitetna sportska infrastruktura HVU-a i raspoloženi te za natjecanje spremni studenti obuhvaćeni su pravom sportsko-vojničkom organizacijom natjecanja za koju su najzaslužniji kineziolozi HVU-a. Uz domaćine, kadetkinje i kadete Kadetske bojne HVU-a, sudjelovale su studentske ekipe Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta prometnih znanosti, Filozofskog fakulteta te Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.
Natjecanja su otvorena u sportskoj dvorani HVU-a. Postrojene natjecatelje, djelatnike HVU-a te predstavnike Sveučilišta u Zagrebu pozdravio je zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac. Zaželjevši gostima dobrodošlicu, a svima puno sportskog uspjeha, general je podsjetio na važnost koju bavljenje sportom ima za vojni poziv. “HVU se drži izreke zdrav duh u zdravom tijelu te uz intelektualne sposobnosti polaznika škola razvija i njihove fizičke sposobnosti,” zaključio je general Klanac. Kadeti i studenti, kao i navijači koji su pratili utakmice u sportovima s loptom, primjernim su ponašanjem pridonijeli da sve protekne u natjecateljskom, ali iznimno sportskom i korektnom duhu. Iako rezultati nisu bili u prvom planu, nego druženje i upoznavanje kadeta i studenata, vrijedi pohvaliti ekipe Filozofskog fakulteta te Fakulteta strojarstva i brodogradnje koje su osvojile najviše prvih mjesta. Dakle, i u sportskom smislu imalo se što vidjeti, u svim ekipama bilo je pojedinaca koji su spretnošću i umijećem pokazali da su se nekad aktivno bavili nogometom, košarkom, odbojkom ili streljaštvom odnosno da imaju barem ono što nazivamo prirodnim talentom. Neke su utakmice bile popraćene i gromoglasnim navijanjem, najviše iz grla kadeta u odorama koji su bodrili svoje kolege u sportskim dresovima. Nadalje, tereni i dvorane vojarne “Petar Zrinski” koji su bili mjesta natjecanja odreda su novi ili potpuno obnovljeni, od zračne streljane preko velike sportske dvorane, sve do vanjskog terena za mali nogomet s umjetnom travom. Na kraju, natjecateljima nije nedostajalo ni okrepe ni prostora za odmor i druženje, a u pripravnosti su za slučaj ozljede ili iscrpljenosti bile i medicinske ekipe.
Mogućnost da manifestacija postane tradicionalna potvrdio je general Klanac koji je pratio sva natjecanja i izrazio zadovoljstvo organizacijom: “Da, najvjerojatnije će biti tako. S ovim studijskim programima koje provodimo već dvije godine postali smo dio sveučilišne zajednice. S ovim natjecanjima, zapravo druženjem, još se više zbližavamo s ostalim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu.” Što se tiče sporta na HVU-u, zamjenik zapovjednika rekao je da uvjeti mogu biti samo još bolji.
Pukovnik Joso Šarlija, kineziolog, bio je glavni organizator i voditelj natjecanja, neumorno se brinući za sve detalje od početka do kraja Sportskog dana zajedno s natporučnikom Domagojem Bagarićem i drugim suradnicima s HVU-a. “Ideja se rodila na inicijativu zapovjednika HVU-a general-pukovnika Slavka Barića o potrebi da se naši kadeti što više, izvan svojih redovitih obveza, druže s kolegama s civilnih fakulteta. Mi kineziolozi HVU-a prionuli smo poslu i evo, došlo je do realizacije. Ona je plod bogatog iskustva u organizaciji, podsjetit ću da smo organizirali više vojnih sportskih natjecanja, kao i neka u suradnji s civilnim sportskim udrugama, a vrh su bile Svjetske vojne igre 1999. Imamo znanja, sposobnosti i volje da se Sportski dan podigne na još višu razinu, vjerujem da će sljedeće godine sudjelovati više fakulteta i studenata,” zaključio je pukovnik Šarlija.


kadet Mauricio KUČIĆ
Igram u košarkaškoj ekipi HVU-a. Ovdje su ukupno tri ekipe, vidjet ćemo koja je najbolja. No, najbitnije je ono poslije košarke, svi ćemo zajedno otići na objed, porazgovarati i bolje upoznati jedni druge te naše studije.
kadetkinja Martina VIDOVIĆ
Održavanje Sportskog dana mogu samo pohvaliti, izvrsno je što nam je Hrvatsko vojno učilište to omogućilo i što su se fakulteti odazvali. Želimo pokazati svoje gostoprimstvo, ali i onu stranu HVU-a koja se ne tiče samo vojne obuke i stege, nego sportskog duha. Tu smo da se družimo, da čujemo kako rade na civilnim fakultetima, ali i da upoznamo kolege sa svojim životom i radom.
Mario LIBER, student FSB-a
Bio sam već na HVU-u kad sam igrao utakmicu s klubom. Ideja mi je super: u sportskom okruženju družiti se s kolegama koji su kadeti. S nekima se od njih i poznajem jer zajedno pohađamo predavanja na FSB-u. 


Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Josip KOPI