Susreti za Rudija u Gornjoj Stubici

Pod visokim su pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović 10. svibnja u Gornjoj Stubici održani osamnaesti Susreti za Rudija, u spomen na hrvatskog vojnog pilota stožernog brigadira Rudolfa Perešina poginulog u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Susreti su počeli služenjem mise u župnoj crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici. U podne su ispred poprsja Rudolfa Perešina položili vijence i upalili svijeće izaslanik Predsjednice RH umirovljeni general Vlado Bagarić, izaslanik ministra obrane Viktor Koprivnjak, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Dražen Ščuri, obitelj Rudolfa Perešina, predstavnici braniteljskih udruga i mnogobrojni uzvanici.
Obraćajući se okupljenima general Ščuri je istaknuo: “Sve što je Rudi činio u svojem kratkom životu svjedoči o njemu kao odvažnom čovjeku čista srca, uvijek spremna založiti se za drugoga, a nadasve spremna služiti domovini.”
Na osamnaestim je Susretima za Rudija tradicionalno održan i letački program u kojem su predstavljeni helikopter Mi-171Sh Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ-a i PZO-a, helikopteri MUP-a, avion JAS 39 Gripen mađarskog zrakoplovstva, avion Pilatus PC-9 i helikopter Bell 206 Jet Ranger slovenskog zrakoplovstva te drugi civilni avioni i jedrilice. Letački je dio završio programom aviona MiG-21 UMD Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a.

Tekst i foto: HRZ/Jure Stipić