Svečani ispraćaj 13. hrvatskog kontingenta u Poljsku

“Pripadate pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i nasljednici ste najvećih heroja Domovinskog rata koji su stvorili neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku,“ istaknuo je ministar obrane Ivan Anušić

U bjelovarskoj vojarni “Bilogora” 23. je siječnja održan svečani ispraćaj pripadnika 13. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku. Kontingent broji 69 pripadnika Hrvatske vojske, među kojima je šest žena, a upućuje se na razdoblje do sedam mjeseci u područje ojačane prednje prisutnosti NATO-a u sklopu Borbene grupe pod vodstvom SAD-a. Svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i Predsjednika Republike Hrvatske Ivica Olujić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Ljubas, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec i drugi. Zapovjednik 13. hrvatskog kontingenta bojnik Ivica Bešlić u svojem je obraćanju rekao da su se on i ostali pripadnici kontingenta pripremali i obučavali kako bi dostigli potrebnu razinu znanja, sposobnosti i vještina potrebnih za upućivanje u misiju. “Siguran sam da smo uspjeli stvoriti dovoljno dobar tim da odoli svim preprekama, izazovima i zadaćama koje nas očekuju u području aktivnosti,” rekao je bojnik Bešlić i sa sigurnošću potvrdio da je ovaj kontingent spreman, zajedno sa savezničkim snagama u Poljskoj, biti jamac mira i sigurnosti na istočnim granicama NATO saveza.

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je da je ocjena naših pripadnika nakon povratka iz svih misija uvijek odlična i svi koji su surađivali s njima u misijama ističu kako je pripadnik Oružanih snaga RH primjer pravog vojnika. “Upravo to čini naše Oružane snage i vas kao pojedince specifičnima u svim ovim aktivnostima u kojima se nalazite s drugim pripadnicima oružanih snaga članica NATO-a“, naglasio je ministar. Podsjetio je i na heroje Domovinskog rata istaknuvši: “Pripadate pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i nasljednici ste najvećih heroja Domovinskog rata koji su stvorili neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.“ Ministar je pripadnicima kontingenta poželio uspjeh i sreću u izvršavanju zadaća koje su pred njima te njihovim obiteljima poručio kako mogu biti ponosni na svoje članove obitelji jer će sa sobom ponijeti ugled hrvatske države i Oružanih snaga RH, a što je najvažnije, i ugled svoje obitelji. Admiral Robert Hranj zahvalio je pripadnicima 13. hrvatskog kontingenta na sudjelovanju u važnoj misiji doprinosa stabilnosti i sigurnosti naše regije. “Zadaće profesionalnog vojnika sigurno imaju svoje izazove, opasnosti i poteškoće. Živimo u svijetu punom sigurnosnih izazova i u svijetu koji možemo opisati kao nepredvidiv i zato budite spremni na izazove i nepredvidive situacije,” poručio je admiral Hranj. Izaslanik vrhovnog zapovjednika OSRH i Predsjednika RH Ivica Olujić podsjetio je kako je Hrvatska vojska već sedam godina na zadaći u Republici Poljskoj i poručio je pripadnicima kontingenta da je uvjeren kako će oni kao i njihovi prethodnici sigurno i dostojno obaviti svoju misiju i zadaću te ponosno predstaviti naše Oružane snage i Republiku Hrvatsku.

U listopadu 2017. godine ispraćen je 1. hrvatski kontingent u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku koji je uključivao bitnicu samohodnih višecijevnih lansera raketa Vulkan 122 mm M92 skupa sa stožernim osobljem i potpornim logističkim elementima. Temeljna je zadaća i misija bitnice integracija u međunarodnu borbenu grupu pod vodstvom SAD-a, kao i provedba obuke u tom sastavu s pripadnicima OS-a SAD-a, Velike Britanije i Rumunjske. Od siječnja 2023. u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku upućena je bitnica Panzer haubica 155 mm, a do sada je u sklopu aktivnosti ukupno angažirano 785 pripadnika OSRH.

TEKST: Janja Marijanović Šaravanja; FOTO: Tomislav Brandt